Sanders wint voorverkiezing Democraten in New Hampshire

Print
Sanders wint voorverkiezing Democraten in New Hampshire

Afbeelding: AFP

Senator Bernie Sanders heeft de voorverkiezing bij de Democraten in de staat New Hampshire gewonnen, voor concurrenten Pete Buttigieg en senator Amy Klobuchar.

Senator Elizabeth Warren en voormalig vicepresident Joe Biden leden een forse nederlaag in New Hampshire. Sanders kreeg na telling van 94 procent van de districten 26 procent van de stemmen.

Dat was iets meer dan de 24,4 procent voor Buttigieg. Ook Klobuchar deed het met 19,7 procent van de stemmen opvallend goed. Warren kwam slechts tot 9,3 procent van de stemmen en Biden tot 8,4 procent. Beide kandidaten verdienen daardoor waarschijnlijk geen steun van gedelegeerden, omdat ze daarvoor minimaal 15 procent van de stemmen in de staat of in een district moeten halen.

In de staat Iowa was Buttigieg de winnaar van de eerste voorverkiezingen. Hij bleef Sanders toen nipt voor. Na de voorverkiezing in New Hampshire kan Buttigieg rekenen op de steun van 23 gedelegeerden. Sanders heeft de steun van 21 gedelegeerden.

„Met overwinningen van de ‘popular vote’ in Iowa en de zege vandaag hier op zak, gaan we naar Nevada en naar South-Carolina en we gaan in die staten ook winnen”, zei Sanders. „Ik spreek voor iedere kandidaat van de Democraten dat wie er van ons ook wint, en ik hoop dat wij dat zijn, dat we ons straks zullen verenigen en de meest gevaarlijke president in de moderne geschiedenis van de VS zullen verslaan.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen