Barometer

Fortuna door de ogen van Roland Hintzen

Print
Fortuna door de ogen van Roland Hintzen

Roland Hintzen. Afbeelding: Rianne van Heel

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht -

Hoe is de stand op de Fortuna-barometer? Vandaag Fortuna Sittard door de ogen van supporter en een van de initiatiefnemers van de Fortuna Walk for Life, Roland Hintzen.

Niet alleen de spelers zich elke week in het zweet laten werken, ook zelf een keer wat doen. Roland Hintzen (58), geboren in Koningsbosch is al tien jaar betrokken binnen Fortuna Sittard bij tal van maatschappelijke projecten en bedacht met een aantal anderen het project Walk for Life. „Bij veel maatschappelijke projecten komt gezondere leefstijl en bewegen aan bod. Zo kwam het idee om ook zelf actief te zijn. Op paaszaterdag 11 april is de Kennedy Mars in Sittard. Onder de Fortuna vlag willen we met zo veel mogelijk mensen meedoen aan de Mini-Mars van tien kilometer”, legt Hintzen uit. „Met dit project willen we geld ophalen voor een aantal goede doelen waaronder KIKA, Stichting ALS en het Credohuis Sittard. We worden gesteund door onze ambassadeurs waaronder trainer Kevin Hofland en CDA-kamerlid Martijn van Helvert en hopen dat veel Fortuna supporters meelopen. Inschrijven kan tot 25 maart.”

Hintzen komt al bijna vijftig jaar bij Fortuna. De allereerste keer was echter puur toeval. „Ik zou samen met een vriend op de fiets naar Echt gaan. Daar speelde een regioteam een wedstrijd tegen de schaatsselectie met Ard Schenk en Kees Verkerk. We kwamen echter niet in Echt bij ‘In De Bandert’ terecht, maar in Sittard bij De Baandert waar Fortuna tegen De Graafschap voetbalde”, blikt Hintzen terug. „We waren totaal verkeerd gefietst. Bij het stadion werden we opgevangen door toenmalig voorzitter Cas de Quay. Ik was geïmponeerd door het stadion, ging daarna vaker kijken en werd gevangen door het Fortuna-virus.”

Vanaf 1974 bezoek hij alle thuiswedstrijden en ook steeds meer uitduels. In 1995 komt Hintzen in het bestuur van de supportersvereniging terecht. „In al die jaren heb ik verschillende dingen binnen Fortuna gedaan. Eindredacteur van het supportersmagazine, maar ook ben ik vier jaar fulltime manager publiekszaken geweest. Na de degradatie heb ik freelance voor Fortuna gewerkt waarin de laatste tien jaar bij de maatschappelijke projecten.” Ondanks dat Hintzen 58 jaar is, is hij nog altijd chagrijnig als Fortuna onnodig verliest. „Een nederlaag kan echt mijn humeur beïnvloeden. Ik probeer het te relativeren, maar dat lukt niet altijd. De club betekent veel voor me en ik zal nooit iets plannen als Fortuna speelt.”

Hintzen had niet verwacht dat hij nog zou meemaken dat Fortuna eredivisie zou spelen. „Dat is nog altijd een van de grootste voetbal wonderen. Zeker na hetgeen Fortuna had doorgemaakt.” Voor dit seizoen is hij positief. „Chapeau voor onze trainers die van deze spelersgroep een team hebben gemaakt. Het gaat spannend blijven tot de laatste wedstrijd, maar we blijven erin.”