Politie: Afpersing motief voor versturen bombrieven

Print
Politie: Afpersing motief voor versturen bombrieven

Onderzoek bij het bedrijf in Kerkrade Afbeelding: Peter Schols

De verzender van de bombrieven die woensdag ontploften in Kerkrade en Amsterdam had afpersing als motief. Dat bevestigt een woordvoerder van de politie Limburg.

De verzender van de bombrieven heeft een bedrag in bitcoins geëist. Als betaling uitblijft, worden nieuwe brieven met explosieven verstuurd. Om welk bedrag het gaat blijft geheim, omdat bekendmaking het onderzoek kan schaden.

Bij een bedrijf in Kerkrade en bij een bankfiliaal in Amsterdam ontploften woensdagochtend poststukken. Bij een filiaal van de bank in Maastricht kwam ook een verdachte brief binnen, maar dat bleek uiteindelijk vals alarm.

Lees ook: De jacht op de bombriefmaker: elk detail kan naar de dader leiden

Politie: Afpersing motief voor versturen bombrieven
Foto: Peter Schols

Begin dit jaar werden ook soortgelijke brieven verstuurd naar onder meer een bank, een autobedrijf en een makelaarskantoor. De politie houdt er rekening mee dat dezelfde persoon verantwoordelijk is voor de nieuwe brieven.

Jumbo-bomber

De zaak toont gelijkenissen met die van de ‘Jumbo-bomber’. Alex O. dreigde in 2015 om bommen af te laten gaan bij de supermarktketen als hij geen bitcoins zou krijgen. In een filiaal in Groningen ging daadwerkelijk een explosief af. Onderzoek naar een kookwekker die bij het explosief zat leidde uiteindelijk naar de dader.

Bombrief Kerkrade. Video: De Limburger