Gehackte school in Genk: ‘Niet van plan om net als Universiteit Maastricht losgeld te betalen’

Print
Gehackte school in Genk: ‘Niet van plan om net als Universiteit Maastricht losgeld te betalen’

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

/ Maastricht / Itteren -

Het Atlas College in Genk, een van de grootste middelbare scholen in Belgisch Limburg, moet het voorlopig zonder computers doen. Cybercriminelen hebben net zoals recent bij de Universiteit Maastricht de servers gehackt, maar aan losgeld betalen denkt de school voorlopig niet.

Meer dan 1700 computers zijn niet meer te gebruiken, klaagt schooldirecteur Christel Schepers in de Belgische krant Het Belang van Limburg. Toen de computers dinsdag werden opgestart, verscheen op het bureaublad de afbeelding van scheermesjes en de mededeling dat alle bestanden versleuteld waren. Het zou gaan om een aanval vanuit Tsjechië met het zogeheten Razor 2020-virus.

Losgeld

Om weer toegang te krijgen, moet de school een mailtje sturen naar de hackers. Vermoedelijk volgt dan een vraag om losgeld, verwacht directeur Schepers. Op advies van de politie weigert het Atlas College de mail te sturen. Ook is de school in Genk vooralsnog niet van plan om in tegenstelling tot de Universiteit Maastricht over te gaan tot het betalen van losgeld aan de hackers.

Lees ook: Opnieuw grote aanval door hackers: cybercriminelen leggen 1.700 computers van school Genk plat

De universiteit maakte eerder deze maand bekend dat ze rond de jaarwisseling bijna twee ton heeft overgemaakt om de hack van haar systemen ongedaan te maken. Onder meer om te voorkomen dat wetenschappelijke bestanden verloren dreigden te gaan en studieachterstand van studenten te voorkomen. Ook het Atlas College vreest de gevolgen, erkent Schepers in Het Belang van Limburg. De school wacht eerst af of het politieonderzoek naar de hack iets oplevert. De lessen zijn woensdag gewoon doorgegaan. „We vragen wat extra flexibiliteit van onze leerkrachten”, zegt Schepers.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen