Vijf aanhoudingen in afpersingszaak en onderzoek naar vals geld

Print
Vijf aanhoudingen in afpersingszaak en onderzoek naar vals geld

Foto ter illustratie. Afbeelding: Politie

Blerick / Reuver -

In Blerick en Reuver zijn woensdagmorgen vijf aanhoudingen verricht. De bewoner van een woning in Blerick is opgepakt als hoofdverdachte in een onderzoek naar afpersing en vals geld.

De vier andere personen zijn gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de afpersing of vanwege de aanwezigheid van verdovende middelen.

De hoofdverdachte is in een woning in de Smeliënkamp in Blerick aangehouden. Twee medebewoners, een man en een vrouw, zijn eveneens opgepakt op verdenking van de aanwezigheid van verdovende middelen. In de woning trof de politie 7,5 kg amfetamine en 2,5 kg XTC tabletten aan. Ook is een geldbedrag van 1700 euro in beslag genomen.

In een woning in het Vastenavondkamp is de bewoonster aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de afpersingszaak. In deze woning trof de politie een hoeveelheid hennep aan. In een woning in Reuver werd de bewoner aangehouden, eveneens op verdenking van betrokkenheid bij de afpersing.

Aankoop telefoons met vals geld

In de zomer van 2019 startte de politie een onderzoek naar een afpersingszaak waarbij een jongen werd gedwongen om geld van zijn rekening te halen. Het onderzoek zette de politie op het spoor van de woensdag aangehouden verdachten.

Tijdens het onderzoek bleek dat de verdachten vals geld gebruikten om via internet telefoons te kopen. Twaalf gedupeerden hebben bij de politie aangifte gedaan van het ontvangen van vals geld voor hun telefoon die ze via internet hadden verkocht. De slachtoffers wonen in Limburg en Brabant. De politie verdenkt de hoofdverdachte, de vrouw uit het Vastenavondkamp en de man uit Reuver, van betrokkenheid bij de bedreiging en de aankopen met vals geld.

Oproep aan gedupeerden

De politie sluit niet uit dat er meerdere personen slachtoffer zijn geworden van de werkwijze van deze verdachten. Ze doet een oproep aan gedupeerden, die hun telefoon via internet te koop hebben aangeboden en vals geld ontvingen als betaling, dit alsnog te melden.

De aanhoudingen in Blerick en Reuver zijn een resultaat van het project Pandora, de wijkgerichte aanpak waarbij de politie, gemeente Venlo, het Openbaar Ministerie en de Belastingdienst nauw samenwerken om de veiligheid en de leefbaarheid in de wijk te vergroten en criminaliteit aan te pakken.