Onbekende bron in de ruimte stuurt elke zestien dagen een radiosignaal

Print
Onbekende bron in de ruimte stuurt elke zestien dagen een radiosignaal

Afbeelding: AFP

Om de zestien dagen worden vanuit een sterrenstelsel op 500 miljoen lichtjaar van de aarde radiosignalen verstuurd. Die signalen werden al vaker opgevangen, maar onderzoekers zijn er nu voor het eerst in geslaagd er een patroon in te vinden.

Een team van Canadese astronomen heeft tussen 16 september 2018 en 30 oktober 2019 radiogolven bestudeerd die vanuit de ruimte naar de aarde gestuurd werden. De zogeheten fast radio bursts werden in 2007 ontdekt en worden door wetenschappers als een van de meest mysterieuze fenomenen in de ruimte beschouwd.

Wetenschappers weten wel dat die golven afkomstig zijn van een sterrenstelsel op 500 miljoen lichtjaar van de aarde, maar verder bleef het een groot mysterie. De Canadezen konden in die dertien maanden onderzoek een patroon vinden in de radiosignalen. Ze worden om de 16,35 dagen waargenomen, en dat telkens 4 dagen lang. Daarna volgt 12 dagen stilte.

Dat staat in een nog niet gepubliceerd onderzoek van Amerikaanse, Canadese, Duitse, Nederlandse en Zweedse wetenschappers.

Wat het signaal veroorzaakt, is nog niet zeker. Mogelijk is het afkomstig van de overgebleven kern van een overleden reuzenster.

Het onderzoek van de Cornell University is nog niet officieel gepubliceerd. Het moet nog getoetst worden door vakgenoten die niet bij het onderzoek betrokken zijn.