Ook LLTB kritisch op Aanvalsplan Stikstof van provincie

Print
Ook LLTB kritisch op Aanvalsplan Stikstof van provincie

Onder meer vanwege de stikstofaanpak gingen boeren vorig jaar massaal protesteren. Afbeelding: GUUS SCHOONEWILLE

Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt / Ospel / Leveroy / Nederweert / Nederweert Eind / Ospeldijk / Gronsveld / Eckelrade / Noorbeek / Mheer / Ulvend / Sint Geertruid / Cadier en Keer / Mesch / Oost-Maarland -

Ook de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) reageert kritisch op het Aanvalsplan Stikstof van de provincie Limburg. De agrarische belangenorganisatie noemt het stuk onder meer vaag.

Ook betreurt de organisatie het dat er in haar ogen vooraf nauwelijks een inhoudelijke discussie over is gevoerd met de LLTB.

Lees ook: Aanpak stikstofprobleem is als dansen op een wankel koord

De LLTB benadrukt dat de agrarische sector al veel heeft gedaan aan afname van de uitstoot van stikstofverbindingen. Ook pleit de agrarische belangenorganisatie voor reële doelstellingen. Zo vindt de LLTB dat er wel ruimte moet blijven voor ontwikkelingsruimte van individuele boerenbedrijven.

Daling

LLTB-bestuurslid Theo Coumans: „De agrarische sector heeft al een flinke reductie bereikt en de daling in uitstoot van stikstof gaat door. Omdat de land - en tuinbouw al jaren bewijzen dat ze voldoen aan de wens tot reduceren, moet de sector de ruimte krijgen om zich kunnen ontwikkelen. Bedrijven die door de uitspraken van de Raad van State van mei 2019 een vergunning nodig hebben, dienen die op korte termijn alsnog krijgen.”

Lees ook: Natuurorganisaties Limburg uiten kritiek op stikstofplan provincie

De LLTB wil ook dat beweiden en bemesten vergunningsvrij blijft en dat er een drempelwaarde komt, zodat geen vergunning nodig is voor bronnen die in de ogen van de agrarische belangenorganisatie nauwelijks bijdragen aan de stikstofneerslag.

Stikstofaanpak

Verder pleit de LLTB ervoor om ervaring op te doen met stikstofaanpak in drie pilotgebieden. In die gebieden moeten alle bronnen van stikstofneerslag in kaart worden gebracht zodat helder is welke aanpak daar het meeste effect heeft. Dat zou kunnen in de buurt van het Savelsbos in Zuid-Limburg en verder in het Swalmdal en in de omgeving van de natuurgebieden Sarsven en De Banen bij Nederweert.

Lees ook: Er gloort langzaam licht aan het eind van de stikstoftunnel in Limburg

Eerder uitten meerdere natuur- en milieuorganisaties al kritiek op het stikstofplan van de provincie. Zij vinden dat er juist meer gedaan moet worden om het stikstofprobleem in natuurgebieden aan te pakken.

Lees ook: Maximumsnelheid op provinciale wegen in Limburg mogelijk omlaag vanwege stikstofprobleem

Omdat de Raad van State de vorige stikstofaanpak van de overheid in mei van het vorig jaar onderuit haalde, dreigden tal bouw- en andere projecten in de provincie geraakt te worden. Het stikstofplan beoogt volgens de provincie zowel vergunningverlening voor economische projecten weer op gang te helpen als het stikstofprobleem in de natuur aan te pakken.