Europees hoofdkantoor Facebook doorzocht: zorgen over privacy dating-app

Print
Europees hoofdkantoor Facebook doorzocht: zorgen over privacy dating-app

Facebook stort zich op de datingmarkt. Afbeelding: EPA

Het Europese hoofdkantoor van Facebook in Dublin is doorzocht door de Ierse privacytoezichthouder. De waakhond heeft allerlei documenten in beslag genomen.

Facebook wil in Nederland en andere Europese landen een dating-app lanceren. Omdat Facebook in Ierland is gevestigd, moet de Ierse overheid de Europese privacyregels handhaven.

Facebook had Ierland pas begin februari laten weten dat het al op donderdag 13 februari de app Facebook Dating wil lanceren in Europa. ,,We waren erg bezorgd dat dit de eerste melding van Facebook Ierland over de nieuwe feature was”, aldus de Ierse Data Protection Commission (DPC).

Privacy

Bovendien leverde Facebook geen zogeheten ‘data protection impact assessment’, terwijl die wel verplicht is. In zo’n document moeten bedrijven uitleggen wat de mogelijke gevolgen van hun plannen voor de privacy van gebruikers zijn en wat ze doen om de risico’s te beperken. Om die documenten toch te krijgen, heeft de toezichthouder maandag het kantoor van Facebook in Dublin doorzocht.

Opvallend genoeg werd gisteren al duidelijk dat Facebook de lancering van de Nederlandse datingapp op het laatste moment heeft uitgesteld. Een woordvoerder vertelde toen dat Facebook meer tijd neemt om ‘het product klaar te maken voor de Europese markt’.

Dating

Facebook had Facebook Dating vorig jaar gelanceerd in onder meer de Verenigde Staten, Canada, Mexico en Suriname. Gebruikers moeten zich aanmelden via Facebook. Daarna suggereert de app andere gebruikers met wie er misschien een klik is, ‘gebaseerd op jouw voorkeuren, interesses en andere dingen die je doet op Facebook’. Vervolgens kunnen mensen op het profiel van anderen reageren.

Facebook heeft de lancering van Facebook Dating in Nederland en de rest van Europa uitgesteld. Het is nog niet bekend wanneer de app alsnog wordt gelanceerd. ,,Het is belangrijk dat we de lancering goed aanpakken. Daarom nemen we meer tijd om te zorgen dat het product klaar is voor de Europese markt. We hebben zorgvuldig gewerkt aan het creëren van een sterke privacybescherming en dit gedeeld met de DPC”, zegt een woordvoerder.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee