Oké, zegt Gennep: die boete voor te luidruchtig carnaval halveren we

Print
Oké, zegt Gennep: die boete voor te luidruchtig carnaval halveren we

De Mertzitting in Gennep. Afbeelding: Theo Peeters

Ottersum / Milsbeek / Heijen / Ven-Zelderheide / Gennep -

Hoe hard mag carnaval klinken? Bij de Mè.rtzitting in Gennep gaat de gemeente dit jaar het volume meten. De uitkomst wordt gebruikt bij het opstellen voor nieuw beleid. Ondertussen halveert Gennep de boete voor de carnavalsvereniging voor de overtreding van vorig jaar.

Het carnavalsfeestje van afgelopen 11 november was te luid, vond de gemeente. Die wilde carnavalsvereniging Bombakkes daarom een dwangsom opleggen van 1250 euro. Maar de carnavalsvereniging maakte bezwaar en burgemeester en wethouders hebben nu besloten de boete te halveren.

‘Nek uitgestoken’

,,Het bedrag leek ons in eerste instantie redelijk omdat er op meerdere momenten gemeten was”, zegt burgemeester Willibrord van Beek. ,,Maar na het officiële bezwaar hebben we er nog even naar gekeken en gezegd: oké, we halveren het bedrag. We willen dat het bedrag laat voelen dat het zó niet meer kan, maar ook de verwachting uitspreken dat het nu wel goed gaat.”

,,Het is jammer dat het zo gelopen is, maar we zijn blij dat de boete gehalveerd is”, zegt Geert Spikmans van Bombakkes. ,,Voor het eerst hadden we een groter feest gemaakt van de elfde van de elfde. Het was een buitengewoon succes, maar we hadden wel financieel onze nek uitgestoken. Dan drukt zo’n boete wel op je begroting.”

Hinder

Volume van evenementenmuziek is een probleem in Gennep. Omwonenden van de Markt klaagden afgelopen zomer over het meerdaagse festival Summmertime. Terecht, besloot de bezwarencommissie eind vorig jaar.

Normaal is 70 à 75 decibel de grens voor ‘onduldbare hinder’, maar Gennep gaf Summmertime een vergunning voor 80 tot 93 decibel. Soms mag dat, maar in dit geval niet. Om af te wijken van de regels moet een gemeente met goede onderbouwing komen. Die had Gennep niet.