Reuzendoder NAC schakelt na PSV ook AZ uit in bekertoernooi

Print
Reuzendoder NAC schakelt na PSV ook AZ uit in bekertoernooi

Robin Schouten schreeuwt het uit. Afbeelding: ANP Sport

Eerste divisionist NAC heeft na PSV ook AZ verslagen in de KNVB-beker (3-1) en bereikte woensdagavond voor het eerst sinds 2009 de halve finale van het toernooi. Voor de geplaagde volksclub waar altijd wat aan de hand is, de perfecte opsteker in roerige tijden.

Juist de in Alkmaar geboren en bij AZ opgeleide Robin Schouten was in het stadion van AZ de grote man. Schouten miste in de eerste helft nog een opgelegde kans, maar was even later belangrijk met een assist. In de tweede helft verzilverde hij een perfect uitgespeelde counter op fraaie wijze. Schouten doorliep de AZ-opleiding vijf jaar om dit seizoen na Ajax en FC Volendam bij NAC uit te komen.

AZ kon er slechts een wondertreffer van afstand van Oussama Idrissi tegenover stellen. Dat was niet genoeg om één van de grootste teleurstellingen van het tot nu toe goed verlopen seizoen af te wenden. Noblejas bepaalde de eindstand in de slotfase nog op 1-3.

Reuzendoder NAC schakelt na PSV ook AZ uit in bekertoernooi
Foto: BSR Agency

AZ waande zich nog veilig voor de wedstrijd in de wetenschap dat het de laatste seizoenen bijna altijd de halve eindstrijd van het toernooi haalt. Zo was de kwartfinale van woensdag al de negende op rij terwijl de laatste dertien thuiswedstrijden in de beker werden gewonnen. Ook won het de laatste dertig bekerduels van tegenstanders die op een lager niveau uitkomen dan AZ.

Maar de nummer twee van de eredivisie had ongekend veel moeite met het goed spelende NAC dat telkens goed druk kon houden op de povere, veel ruimte weggevende defensie van de Alkmaarders waar Ron Vlaar en Owen Wijndal beiden ontbreken door blessures. Met hun vervangers Jordy Clasie en Thomas Ouwejan bleek de laatste linie lang niet zo standvastig als in de eredivisie waar de club zo weinig tegentreffers hoeft te slikken.

Beluister hier de nieuwste aflevering van de voetbalpodcast van De Limburger:

Alfons Groenendijk | Voetbalpodcast #43. Video: De Limburger