Forse rekenfout in klimaatplan: hogere kosten voor huiseigenaren

Print
Forse rekenfout in klimaatplan: hogere kosten voor huiseigenaren

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (VVD) en premier Mark Rutte tijdens een debat over de doorrekening van het Klimaatakkoord. Afbeelding: ANP

Huiseigenaren en woningcorporaties zijn fors meer geld kwijt om huizen te vergroenen dan het kabinet tot nu toe heeft voorgespiegeld. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) geeft toe dat de kosten te laag zijn ingeschat. ,,Het gaat om grote bedragen.’’

Het PBL rekende vorig jaar uit wat de nationale kosten zijn van de maatregelen in het Klimaatakkoord. Een van die maatregelen is dat tot 2030 zo’n anderhalf miljoen huizen beter worden geïsoleerd en van het gas af gaan. De woningcorporaties moeten daarin het voortouw nemen en zijn daar honderden miljoenen euro’s aan kwijt.

Niet meegenomen

De koepel van woningcorporaties, Aedes, klaagde vorig jaar dat het PBL de kosten voor vergroening van woningen te laag heeft ingeschat. Daarop zijn de rekenaars van het PBL in overleg gegaan met Aedes. Navraag door het AD leert dat het PBL onlangs heeft erkend dat het niet alle kostenposten heeft meegenomen in de doorrekening. Zo heeft het PBL geen rekening ­gehouden met de extra kosten die aannemers bij een verbouwing in rekening brengen voor winst en risico. „Een aannemer wil winst maken en brengt daarvoor vaak een vast percentage in rekening”, zegt PBL-onderzoeker Nico Hoogervorst. „Dat hebben we niet meegenomen, terwijl het wel relevant is.”

Lees ook: 1000 miljard voor Green Deal klinkt veel, maar is het dat ook?

Ook heeft het PBL niet meegerekend dat de kosten voor architecten, constructeurs en installatie­adviseurs stijgen als geplande ­renovaties worden uitgebreid met klimaatmaatregelen. „Bij een toekomstige doorrekening zullen we daar wel rekening mee houden”, stelt Hoogervorst. Deze extra kosten treffen zowel woningcorporaties als particuliere huiseigenaren. Verder is het rentepercentage op geldleningen aan corporaties voor verduurzaming te laag ingeschat door het PBL.

Bouwkosten

Volgens Aedes zijn de vergroeningskosten zo’n 40 tot 50 procent hoger dan in de doorrekening van het PBL van vorig jaar. „Dat klopt niet, het verschil is veel kleiner”, zegt Hoogervorst, die nog geen exacte percentages kan noemen. „Het gaat wel om grote bedragen”, erkent de onderzoeker.

Lees ook: Aanpak stikstofprobleem is als dansen op een wankel koord

Dat de vergroening van huizen in Nederland duurder gaat uitpakken dan gedacht komt ook door de ­gestegen bouwkosten. „We hadden vorig jaar nog niet voorzien dat de bouwkosten zo hard zouden stijgen”, zegt Hoogervorst. „Bij volgende ramingen zullen die cijfers geactualiseerd zijn.”

De berekening van de kosten voor vergroening van woningen is niet de eerste zaak waarmee het Planbureau voor de Leefomgeving onder vuur ligt. Precies een jaar geleden kreeg het instituut het zwaar te verduren nadat het kabinet de stijging van de energierekening verkeerd had voorspeld. Het kabinet gebruikte verouderde cijfers van het PBL. Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat moest diep door het stof toen bleek dat zijn ambtenaren zich op de verouderde PBL-cijfers hadden gebaseerd.