‘Obsessieve moeder (40) verwoestte leven van kleuterjuf met reeks onterechte beschuldigingen’

Print
‘Obsessieve moeder (40) verwoestte leven van kleuterjuf met reeks onterechte beschuldigingen’

De moeder protesteerde destijds voor de schoolpoort van De Bijtjes in de Offerandestraat. Afbeelding: AD/Dirk Laenen

Een 40-jarige moeder stond woensdag terecht voor het belagen van een kleuterjuf van een school in Antwerpen. Ze had haar ervan beschuldigd haar zoontje van 4,5 jaar te hebben mishandeld. Hoewel de juf dat onmogelijk kon hebben gedaan, bleef de moeder haar lastigvallen en zette ze ook andere ouders tegen haar op. Justitie eiste achttien maanden cel.

Het zoontje van de beklaagde liep op 4 september 2015 verwondingen aan de hals op tijdens het spelen op school. Het jongetje werd meteen verzorgd en de school lichtte ook de ouders in. Toen de vrouw aan haar zoontje vroeg wat er gebeurd was, zou hij geantwoord hebben dat zijn juf hem pijn had gedaan.

De vrouw zocht eerst contact met de betrokken juf via Facebook, en ging daarna, op 7 september, naar de directie. Die legde haar uit dat de juf het niet gedaan kón hebben, omdat ze op het moment van het voorval aan het vergaderen was met collega’s. Een ander kind had bovendien gezien dat het jongetje gewoon was gevallen.

‘Obsessieve moeder (40) verwoestte leven van kleuterjuf met reeks onterechte beschuldigingen’
De moeder beweert dat de juf haar kind aan een touw heeft opgehangen.

Door het lint

De moeder wilde dat niet accepteren en ging door het lint. Ze liep naar de klas van de betrokken juf en liet al roepend en tierend - voor de ogen van de kleuters - een filmpje zien waarop ze haar zoon ondervroeg en hij de juf beschuldigde van de verwondingen.

De vrouw diende daarop niet alleen een klacht in tegen de juf, maar verspreidde via Facebook ook allerlei berichten waarin ze beweerde dat de juf bij haar kind een koord rond zijn nek had gespannen, na een discussie over het klimrek.

Dreigende reacties

De berichten werden uitvoerig gedeeld en lokten veel (dreigende) reacties uit. De politie raadde de juf aan om niet meer naar school te gaan. Een terecht advies, want de moeder organiseerde op 10 september een protestactie voor de kleuterschool, waar een dertigtal ouders aan deelnam. De actie kreeg ook veel media-aandacht, waarna de juf verschillende doodsbedreigingen ontving.

,,Het ging zelfs zo ver dat ze politietoezicht kreeg. Het leidt dan ook geen twijfel dat mijn cliënte hier enorm onder geleden heeft. Ze kreeg angstaanvallen, leed aan slapeloosheid en voelde zich nergens meer veilig”, stelde advocaat Christian Clement namens de juf.

De juf werd in december 2016 vrijgesteld van vervolging maar de moeder liet het daar niet bij en spande een burgerlijke procedure aan tegen de school. Ook daar ving ze bot. De juf en de school dienden op hun beurt zelf een klacht in tegen de moeder. Die staat nu terecht voor belaging, lasterlijke aangifte, laster en beledigingen.

,,Ik word hier echt onpasselijk van. Beklaagde blijft erbij dat de juf haar zoontje wilde wurgen en dat de school alles heeft toegedekt. Ze beseft niet dat haar gedrag verregaande gevolgen had voor de slachtoffers. Hier is een duidelijk signaal nodig en een strenge bestraffing”, stelde de officier.

Te ver gegaan

De advocaat van de moeder ontkent de beledigingen aan het adres van de juf niet. ,,Mijn cliënt beseft dat ze daarin te ver is gegaan, maar we vragen wel vrijspraak voor de lasterlijke aangifte. Mijn cliënte legde die klacht neer omdat ze antwoorden wilde. Ze deed wat ze als moeder meende te moeten doen, op basis van wat haar kind haar verteld had. De laster betwisten wij. Ze kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de reacties die haar berichten kregen”, pleitte haar raadsman Rutger Verhelst.

Op 10 maart gaat de zaak verder.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen