Voetbal en vastelaovend gaan vaak niet samen

Print
Voetbal en vastelaovend gaan vaak niet samen

Vastelaovend en voetbal hand in hand: de Jocusprins trapt sinds jaar en dag een wedstrijd van VVV af. Afbeelding: Lé Giesen

Asenray / Swartbroek -

Voetballen in de tijd van de vastelaovend… Het is vaak vragen om afgelastingen in het amateurvoetbal, zo ook dit seizoen weer. Moet er in deze tijd van het jaar nog eigenlijk wel gevoetbald worden?

De carnavalsevenementen vieren in het begin van het jaar weer hoogtij en dan komt in het amateurvoetbalwereldje een bijzonder fenomeen om de hoek kijken. Er valt in de nacht van zaterdag op zondag één druppel regen, waardoor het veld wordt ‘afgekeurd’ en de wedstrijd wordt afgelast. Bij de voetbalclubs uit de kleine dorpen heeft dat vaak te maken met de carnavalsactiviteiten die in de weekeindes voorafgaand aan het echte feest worden georganiseerd.

Baaldagen

Pieter Kemper (24) van RKSVV uit Swartbroek, ziet het elk jaar vooral bij de lagere teams weer gebeuren. „Bij het eerste elftal waar ik in speel gaat het wel geregeld gewoon door. Mijn tweelingbroer Gerrit is trainer van het tweede elftal en daar hoor ik vaker dat er de nodige baaldagen aangevraagd worden rondom de carnaval. Vorig jaar hadden we een relatief jonge prins in Swartbroek. Dan merk je dat er veel jongens elke zondag in de weer zijn met activiteiten en dat er dan minder spelers beschikbaar zijn.”

Kemper zelf behoorde in 2019 tot het boerenbruidspaar van V.V. De Spoeëkejaegers uit Swartbroek. Toch is Kemper, die al vanaf zijn vijftiende in het eerste elftal van RKSVV speelt, naar eigen zeggen niet zo'n carnavalsgek. „Ik ben niet iemand die weken naar de carnaval uit zit te kijken. Ik praat nog niet eens Limburgs. De Spoeëkejaegers bestonden vorig jaar 3x11 jaar, dus wilden ze groot uitpakken en kozen ze voor twee keer twee tweelingen als bruidspaar. Ik heb me super vermaakt en een leuke avond gehad.”

Ook Maikel Heber (28), speler van RKAVC uit Asenray, is bekend met het opvallend verschijnsel. Heber is dit jaar één van de adjudanten van prins Luc I van V.V. De Nachtegale in Asenray, nadat hij in 2017 zelf prins in zijn dorp was. „Ja, zo kun je het eigenlijk wel zien: één druppel en het wordt al snel afgelast. Het combineren van die twee dingen gaat nog redelijk. Heel veel spelers hebben we niet in ons team, dus er wordt verwacht dat we meedoen. Dan ga ik gewoon eerst lekker voetballen en dan sluit ik later wel aan bij de carnavalsactiviteit. Je hebt ‘ja’ gezegd en dan kun je niet wegblijven.” Een voetbalwedstrijd op zondag missen, dat doet Heber het liefste niet. „Behalve toen ik prins was in 2017”, herinnert hij zich nog. „Toen heb ik er wel een paar gemist. Maar in het algemeen valt het wel mee hoe de planning er op een zondag uit ziet. Heel veel is ook pas later op de dag. Je kunt veel dingen van tevoren goed plannen.”

Keuze maken

Bij de vraag als hij moet kiezen tussen vastelaovend of voetbal, moet Heber toch even nadenken. „Carnaval en voetbal liggen bij mij eigenlijk wel op één lijn. Ik doe het allebei met veel vrienden.” Terwijl Heber even de tijd nodig had om tot een antwoord te komen, kwam het bij Kemper veel sneller uit zijn mond. „Om eerlijk te zijn voetbal ik toch liever dan dat ik carnaval vier. Ik heb ook het liefste dat een wedstrijd gewoon doorgaat. Anders moet je alles met Pasen in gaan halen. Dan moet je maar zien dat je dan de teams bij elkaar kunt krijgen, want dan zijn er weer veel festivals. Krijg je dat gedoe weer...”

Amateurvoetbal en vastelaovend: het zullen nooit elkaars beste vrienden worden.