FC Den Bosch twee duels zonder deel supporters na racisme-rel

Print
FC Den Bosch twee duels zonder deel supporters na racisme-rel

Ahmad Mendes Moreira werd racistisch bejegend door FC Den Bosch-aanhang Afbeelding: BSR Agency

FC Den Bosch moet het de komende twee thuiswedstrijden zonder een deel van de fans stellen. Dat heeft de tuchtcommissie van de KNVB de Bossche club als straf opgelegd, nadat Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira in november vanaf de tribune racistisch bejegend werd.

FC Den Bosch hoorde twee weken geleden in Zeist dezelfde eis van de aanklager betaald voetbal. Voorzitter Jan-Hein Schouten gaf toen al direct aan elke straf te accepteren en niet in beroep te zullen gaan. Dit betekent dat de wedstrijden tegen Jong FC Utrecht (morgen) en tegen Almere City (6 maart) worden gespeeld met minder publiek.

Op 17 november vorig jaar en vooral in de dagen daarna werd FC Den Bosch wereldnieuws toen de thuiswedstrijd tegen Excelsior (3-3) tijdelijk werd stilgelegd nadat aanvaller Mendes Moreira van de Rotterdamse club op grove wijze racistisch was uitgescholden vanaf de tribune.

Lees ook: De wereld achter de oerwoudgeluiden in het voetbalstadion

Eerste reacties

Vooral de eerste reacties van FC Den Bosch - ,,Dit was geen racisme, maar de gebruikelijke kraaiengeluiden van onze aanhang” - waren olie op het vuur. Zeker toen trainer Erik van der Ven Mendes Moreira ook nog eens een ‘zielig mannetje’ noemde. Dat hij daarmee niet doelde op de emotionele reactie van de voetballer op de racistische aantijgingen, maar op zijn als provocerend overkomende manier van juichen na de 1-2, ging toen aan een groot deel van woedend Nederland voorbij.

Lees ook: Zo had FC Den Bosch ook kunnen reageren op racisme-rel

FC Den Bosch betuigde daarna uitgebreid spijt voor de gang van zaken. Desondanks gaat de tuchtcommissie van de KNVB nu mee in de eis van de aanklager betaald voetbal. Dat betekent dat de vakken 5 tot en met 7 van de Bossche M-side, van waaruit op 17 november de racistische kreten richting Mendes Moreira klonken, morgen en op 6 maart leeg zullen blijven. FC Den Bosch-fans met seizoenkaarten voor die vakken hebben de komende twee thuiswedstrijden geen toegang tot stadion De Vliert.

Stadionverbod

Daarnaast is FC Den Bosch nog een derde thuiswedstrijd met dezelfde voorwaardelijke straf opgelegd. Die gaat in als de aanhang van de Bossche club binnen twee jaar nog een keer in de fout gaat.

Lees ook: ‘Reacties op racisme waren nooit zó heftig, dat is een goed signaal’

De tuchtcommissie vindt het optreden van FC Den Bosch tijdens en na de wedstrijd tegen Excelsior verwijtbaar, zo stelt ze in haar uitspraak. Ze acht het ook onvoldoende dat de club tot dusver nog maar een persoon heeft kunnen opsporen en een stadionverbod heeft gegeven voor racisme.