Roermond schaft poetshulp voor mantelzorgers af

Print
Roermond schaft poetshulp voor mantelzorgers af

De run op huishoudelijke hulp via de Wmo neemt fors toe sinds de maximale eigen bijdrage voor iedereen gelijk is. Afbeelding: Hollandse Hoogte / Patricia Rehe

Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt -

Mantelzorgers in Roermond kunnen per 1 april geen hulp in de huishouding meer krijgen via de gemeente voor een tientje per uur. De gemeente heft deze regeling noodgedwongen op.

De reden is dat Roermond vanaf dit jaar veel meer geld kwijt is aan de bekostiging van huishoudelijke hulp via de Wmo, omdat veel meer mensen er gebruik van maken. De rijksoverheid heeft besloten dat voor iedereen die gebruikmaakt van dit soort voorzieningen voortaan een maximale maandelijkse eigen bijdrage geldt van 19 euro. Voorheen was die afhankelijk van het inkomen, waardoor mensen met een bredere beurs doorgaans kozen voor een ‘eigen’ poetshulp. Velen doen die nu de deur uit en doen een beroep op de gemeente.

Ontlasten

De kostenstijging heeft tot gevolg dat Roermond het ‘voordeeltje’ voor mantelzorgers moet afschaffen. De regeling werd in 2017 ingevoerd om mantelzorgers te ontlasten. Zij kregen huishoudelijke hulp voor een eigen bijdrage van een tientje per uur. Het afschaffen van de regeling levert Roermond minimaal een besparing van 80.000 euro op.

Alternatief

Omdat de gemeente wil voorkomen dat de druk op mantelzorgers groter wordt, heeft ze een alternatief proberen te vinden. In overleg met het Groene Kruis is inmiddels afgesproken dat mantelzorgers daar huishoudelijke hulp kunnen krijgen voor een iets hoger tarief van 13,50 euro per uur.