Oud-topman Vestia na miljardenschandaal verdacht van diefstal in de Hornbach

Print
Oud-topman Vestia na miljardenschandaal verdacht van diefstal in de Hornbach

De Hornbach. Foto-inzet: Erik Staal. Afbeelding: ANP

Als Vestia-topman was Erik Staal verantwoordelijk voor een miljardenschandaal bij de woningcorporatie, nu is hij ook verstrikt geraakt in crimineel kruimelwerk.

Volgende week staat Staal terecht voor een winkeldiefstal, die hij in november 2017 zou hebben gepleegd. Bij Hornbach in Nieuwerkerk aan den IJssel zou hij meerdere attributen hebben gestolen: een paar handschoenen, twee slijpschijven en enkele sfeerlampen, aldus de dagvaarding.

De winkeldiefstal is onderdeel van een zaak van geheel andere orde: namelijk valsheid in geschrifte en verduistering van geld in Zuid-Afrika, in de periode 2007 en 2017. Staal was vroeger ook bestuurder van HASA, een stichting voor sociale woningbouw in het Afrikaanse land.

Staal heeft vorig jaar al 2,4 miljoen euro terugbetaald aan de stichting, maar hij komt nu toch voor de rechter. HASA zou een woning van Staal hebben gekocht, maar in werkelijkheid bleef de woning op naam van Staal staan en ontving hij huurinkomsten. Ook deed hij allerlei privé-uitgaven op rekening van HASA.

Roekeloze handel

Onder Staal dreigde Vestia kopje onder te gaan na roekeloze handel in derivaten (renteverzekeringen). In 2012 moest Vestia de schade bij de banken afkopen voor 2 miljard euro. Staal is hiervoor niet vervolgd, maar schikte in 2016 met de corporatie voor 1 miljoen euro. De werkelijke omvang van de misstanden in Zuid-Afrika kwam later aan het licht.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen