Luchthaven

Schiphol voert winst op dankzij groei aantal passagiers

Print
Schiphol voert winst op dankzij groei aantal passagiers

Afbeelding: ANP

Luchthavenbedrijf Schiphol heeft vorig jaar meer winst en omzet behaald. Ondanks de beperkte groeiruimte nam het aantal passagiers toe.

Dat zorgde voor hogere inkomsten uit met name de havengelden die luchtvaartmaatschappijen betalen. Ook de parkeer- en winkelomzet nam toe.

De totale omzet van Schiphol Group, waar ook de luchthavens van Eindhoven en Rotterdam onder vallen, kwam uit op 1,6 miljard euro. Dat is 7 procent meer dan een jaar eerder. De nettowinst ging met circa een tiende omhoog naar 355 miljoen euro.

Het aantal passagiers op Schiphol nam met 0,9 procent toe tot 71,7 miljoen. Zij gaven gemiddeld 12,90 euro uit in de luchthavenwinkels. Dat was een jaar eerder nog 13,13 euro. De gemiddelde besteding in de horeca nam daarentegen iets toe, van 4,81 naar 4,89 euro.

Schiphol gaat voor dit jaar uit van een beperkte passagiersgroei en een „stabiel” resultaat. Verder wordt 2020 „een cruciaal jaar” waarin politieke besluiten vallen over de toekomstige ontwikkeling van Schiphol en de opening van Lelystad Airport.

De aandeelhouders van Schiphol, waarvan de rijksoverheid de grootste is, mogen onderling 151 miljoen euro aan dividend verdelen. De winstuitkering over 2018 bedroeg 117 miljoen euro.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen