Jabeek voelt zich niet thuis in ‘Hallelujah’- klasse’

Print
 Jabeek voelt zich niet thuis in ‘Hallelujah’- klasse’

De mannen van Jabeek 1 hebben zware tijden achter de rug. Afbeelding: Luc Lodder

Jabeek -

Veel amateurclubs hebben het zwaar. Zeker in kleine dorpen. Het vinden van voetballers, vrijwilligers en voldoende bronnen van inkomsten is een probleem en nekt op den duur menige amateurvereniging. Ook bij VV Jabeek is het een ‘struggle for life’.

Het voortbestaan heeft even een hogere prioriteit gekregen, dan de positie van het eerste elftal. Na een spelersuittocht in de zomer kon Jabeek geen volwaardig team meer op de been brengen voor in de vijfde klasse. Daarom speelt VV Jabeek 1 dit seizoen in de reserve vijfde klasse, oftewel de recreatieve klasse. Voetballen tegen voor de lol teams, die recht hebben op twee ‘baalzondagen’ per seizoen. „Ideaal is het niet, verre van zelfs,” oordeelt voorzitter Henk Raafs. „Met Jabeek 1 horen we in feite ook niet in thuis in deze ‘Hallelujah’-klasse. „Daarom gaan we er alles aan doen om Jabeek terug te brengen naar de reguliere vijfde klasse.”

Familievereniging

Voor Broeksittardenaar Henk Raafs is de vereniging VV Jabeek uitgegroeid tot een spil in het leven. Via mijn echtgenote José, wier oom Jo Cremers bij Jabeek voetbalde, ben ik hier 35 jaar geleden meer of min per toeval beland. „Met een grijns: En vervolgens nooit meer weggegaan. V.V. Jabeek is een echte familievereniging. Maatschappelijk van groot belang ook! Sport en gezelligheid gaan hand in hand. Hier is ook iedereen gelijk. Zo draaien oud-voorzitter Hay Peters en ik samen al jaren de kantine.”

Jeugd

De jaarlijkse 2000 euro huurkosten die de gemeente verlangt, kunnen dankzij kantine inkomsten en contributies worden opgehoest. Ook over vrijwilligers heeft VV Jabeek niet te klagen. Maar toch merkt Raafs dat het steeds moeilijker wordt om de dorpsclub draaiende te houden. „De alsmaar toenemende regelgeving in killing voor kleine verenigingen. Een groot manco is ook dat we geen jeugdteams meer hebben. Daarom voetballen nu twee talentvolle Jabeek tieners in Merkelbeek. En de vraag is of ze dadelijk nog terugkomen.”

85 leden en 40 actieve voetballers – twintig voor het eerste team en een gelijk aantal voor het veteranenteam telt VV Jabeek actueel nog. „We stonden afgelopen zomer weer op hetzelfde punt als vier jaar geleden”, zegt Raafs. „Ook toen was de vraag of de stekker eruit zou gaan bij VV Jabeek. Toen stonden een aantal jeugdige leden op, voorop Roy Rademakers. Met vrienden van spelers kregen we er plotsklaps 20 voetballers erbij. Waarvan een groot aantal met extra kwaliteiten.”

Teleurstelling

„Met het 60-jarig bestaansfeest van VV Jabeek (2017, red.) in aantocht was de ambitie van de jongens om voor het eerst in de geschiedenis met Jabeek naar de vierde klasse te promoveren. In het eerste seizoen waren we dicht bij het kampioenschap. Aansluitend waren we ook via de nacompetitie nog dicht bij promotie. Uiteindelijk lukte het niet. Tot teleurstelling van de spelers lukte het ook daarna niet. Toen trainer Brahim Rais daarna na SVM vertrok kwam de klad erin. Het ‘klikte’ niet tussen zijn opvolger Teddy Brassé en de groep.”

Er volgde een exodus. Elf spelers, waaronder clubvedette Jeroen Raets zochten hun heil elders. „Echt doodjammer”, zegt Raafs. “Jeugdige kartrekkers binnen de vereniging als Luuk Peters en Sem Litjens doen er momenteel alles aan om een aantal jongens weer terug te halen. Een terugkeer naar de reguliere vijfde klasse is noodzakelijk. In april wordt duidelijk waar de weg heen leidt. Het zou doodzonde zijn als deze unieke dorps- en grensvereniging verloren gaat.”