Keuzehulp VISOR moet rokers helpen die willen stoppen

Print
Keuzehulp VISOR moet rokers helpen die willen stoppen

Afbeelding: ANP XTRA

Maastricht / Itteren -

Voor mensen die willen stoppen met roken hebben onderzoekers van de Universiteit Maastricht (UM) en de Universiteit van Amsterdam (UvA) een speciale keuzehulp ontwikkeld, VISOR. Deze moet rokers helpen om de juiste keuze te maken, een stopmethode die voor hen werkt.

Vanaf dit jaar mogen zorgverzekeraars geen eigen risico meer in rekening brengen bij eerstelijns stoppen-met-rokenprogramma’s. De zorg wordt per 1 januari 2020 volledig vergoed uit de basisverzekering bij gecontracteerde zorgaanbieders. Die maatregel volgt uit het Nationaal Preventieakkoord. Voor rokers die graag willen stoppen met hun slechte gewoonte is het daarom nóg belangrijker een goed geïnformeerde keuze te kunnen maken voor een passende stopmethode.

Voorkeuren

„We gaan ervan uit dat rokers eerder stoppen met roken als ze een methode kiezen die bij hen past”, aldus onderzoeker Thomas Gültzow (UM). „Stel dat je ervoor kiest om in een groep te stoppen, maar niet graag persoonlijke dingen met andere mensen deelt, dan is dat waarschijnlijk ook niet succesvol. Dat is precies de reden waarom de keuzehulp mensen helpt hun eigen voorkeuren te identificeren en vervolgens een geschikte methode te vinden.”

De tool staat nu online. Gebruikers kunnen bovendien meedoen aan het wetenschappelijk onderzoek waarmee de UM en de UvA de keuzehulp gaan evalueren.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen