Wiesbaden

Duitse economie komt tot stilstand

Print
Duitse economie komt tot stilstand

Afbeelding: EPA

De economie van Duitsland is in het vierde kwartaal niet gegroeid, maar ook niet gekrompen ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

Dat maakte het Duitse federale statistiekbureau bekend op basis van voorlopige cijfers.

Economen hadden in doorsnee op een toename van 0,1 procent gerekend. In het derde kwartaal steeg het bruto binnenlands product van de grootste economie in de eurozone nog met een herziene 0,2 procent ten opzichte van de voorgaande drie maanden.

Eerder deze maand maakten nieuwe cijfers al duidelijk dat de industrie van Duitsland het nog altijd zwaar heeft. De industriële productie van de belangrijkste handelspartner van Nederland viel in december 3,5 procent lager uit dan een maand eerder.

De stagnatie was onder andere het gevolg van een daling van de Duitse export, een belangrijke pijler van de economie. Consumenten en de overheid voerden daarnaast hun uitgaven op, maar in minder sterke mate dan in het derde kwartaal.

De economische groei over heel 2019 was 0,6 procent, het laagste tempo in zes jaar tijd. Duitsland kampte met de afkoeling van de wereldwijde economie en de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Daarnaast worstelt de omvangrijke auto-industrie van het land met de overgang naar elektrisch rijden en andere technologische vernieuwing.

Volgens ING-econoom Carsten Brzeski blijft Duitsland op economisch vlak de komende tijd nog schipperen tussen stilstand en recessie. „De Duitse economie zit vast tussen een verlamde maakindustrie en solide consumentenuitgaven”, stelt hij. Daarnaast verwacht hij dat de verspreiding van het nieuwe coronavirus in China waarschijnlijk ook impact heeft, omdat de toeleveringsketens voor Duitse producenten verstoord raken.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →