Razzia bij rechtse terreurcel Duitsland: twaalf arrestaties, één verdachte werkt bij politie

Print
Razzia bij rechtse terreurcel Duitsland: twaalf arrestaties, één verdachte werkt bij politie

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Met een serie huiszoekingen in zes deelstaten en twaalf arrestaties denkt de politie in Duitsland een extreemrechtse terreurcel te hebben ontmanteld. Die zou van plan zijn geweest aanslagen te plegen op politici, asielzoekers en moslims. Bij de invallen werden naast zelfgemaakte wapens en handgranaten ook nazistische symbolen gevonden, melden Duitse media.

De vermeende leider van de groep is een man uit het Zuid-Duitse Augsburg (Beieren). Hij zou de extreemrechtse terreurgroep in september vorig jaar hebben opgericht met drie andere hoofdverdachten, afkomstig uit Esslingen (Baden-Württemberg), Minden-Lübbecke (Noordrijn-Westfalen) en Uelzen (Nedersaksen). De overige acht verdachten zouden hen geholpen hebben op financieel vlak en bij de aanschaf van wapens. Alle twaalf verdachten zijn mannen. Ze verschijnen vrijdagavond of zaterdag voor de onderzoeksrechter in Karlsruhe.

Een aantal van hen was al bekend bij de Duitse veiligheidsautoriteiten. Vier verdachten komen uit de aan Nederland grenzende deelstaat Noordrijn-Westfalen, zo maakte deelstaatminister van Binnenlandse Zaken Herbert Reul (CDU) vrijdagmiddag bekend. Een van hen is volgens hem administratief medewerker bij de politie en werd geschorst in afwachting van het onderzoek. Welke rol die politiemedewerker gespeeld zou hebben in de groep, is nog onduidelijk.

De groepsleden ontmoetten elkaar eerst op het internet en pas later in levende lijve, verklaarde de deelstaatminister. De Duitse Binnenlandse Veiligheidsdienst kwam de groep op het spoor via hun chatgroep. Daarin deelden ze onder andere een foto van een zelfgemaakt wapen en spraken ze over aanvallen op politici, asielzoekers en moslims. Hoe concreet deze plannen waren, moet blijken uit onderzoek op de in beslag genomen gegevensdragers van de verdachten.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen