Raketten op VS-basis bij Amerikaanse ambassade Irak

Print
Raketten op VS-basis bij Amerikaanse ambassade Irak

Het gebouw van de Amerikaanse ambassade in de Groene Zone van Bagdad. Afbeelding: AD/EPA

In de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn zondagnacht meerdere raketten afgevuurd op een door Amerikaanse troepen geleide militaire basis van de internationale coalitie, gelegen nabij de Amerikaanse ambassade. Dat meldt de VS. Volgens bronnen kwamen de raketten dicht bij de ambassade neer. Er zijn geen mensen gewond geraakt.

In het centrum van de Iraakse hoofdstad waren zware explosies te horen.

Het lijkt erop dat de Iraakse militie Hashed al-Shaabi achter de aanvallen zat, al zijn ze officieel nog niet opgeëist. De groep is verbonden aan het Iraakse leger, maar onderhoudt ook nauwe banden met Iran. Een van de leiders van Hashed al-Shaabi werd in januari tegelijkertijd met de Iraanse generaal Qassem Soleimani gedood door een Amerikaanse raket.

Negentiende aanval

Het is nog onduidelijk wat voor raketten er zijn gebruikt. Het is de negentiende aanval op een Amerikaanse basis in Irak sinds oktober vorig jaar. De VS houden door Iran gesteunde groeperingen daarvoor verantwoordelijk.

De basis en de ambassade liggen in de zwaarbeveiligde zogenoemde Groene Zone van Bagdad waar veel ambassades en ministeries zijn gevestigd.