Maandagmiddag opnieuw code geel vanwege stevige buien en windstoten

Print
Maandagmiddag opnieuw code geel vanwege stevige buien en windstoten

Afbeelding: ANP

Storm Dennis raasde zondag over Nederland, met de nodige schade als gevolg. En we zijn de komende dagen nog niet van de wind af. Ook maandag gaat het flink waaien en regenen. Naar verwachting trekt in de middag een gebied met stevige buien over Limburg. Het KNMI heeft daarom code geel afgegeven.

Als de buien over Limburg trekken, is er kans op zware windstoten van 75 tot 85 km per uur. Daarnaast kunnen bij de buien onweer en hagel voorkomen, meldt Weerplaza. Het wordt maandag 9 of 10 graden.

Lees ook: Ongeveer 50 meldingen bij brandweer Zuid-Limburg vanwege storm Dennis

Maandagavond vallen er ook nog buien, maar in de nacht van maandag op dinsdag wordt het rustiger. Het kwik daalt tot een graad of 4. Dinsdag is het wisselend bewolkt, maar in de loop van de dag neemt de kans op buien weer toe. Het wordt dan een graad of 8.

Stevige wind

Het blijft de komende dagen warm en ook blijft het stevig waaien. Weerplaza verwacht verderop deze week temperaturen van rond de 9 graden. Ook zou het zomaar kunnen dat komend weekend opnieuw onstuimig verloopt. ,,Vanaf vandaag begint de krachtige straalstroom, de motor achter de oceaandepressies, aan kracht te verliezen en te slingeren”, vertelt Wilfred Janssen van Weerplaza. ,,Richting het weekend wint de straalstroom mogelijk weer aan kracht en is dan, opnieuw, gericht op het westen van Europa. Het is dus zeker niet uitgesloten dat komend weekend opnieuw zeer wisselvallig, ronduit zacht én onstuimig verloopt.” Voor de carnavalsvierders is dat geen goed nieuws.

Lees ook: Veel meldingen van omgevallen bomen en afgewaaide dakpannen

Storm Dennis

Gekeken naar heel Nederland heeft storm Dennis zondag minder schade aangericht dan zijn voorganger Ciara. De storm heeft vooral flink huis gehouden in Brabant. Bomen waaiden daar om, een woonboot zonk en een jonge vrouw overleed na een ongeluk met een rukwind. Het was daardoor topdrukte bij de Brabantse hulpdiensten. Het KNMI kondigde zondag ook een code geel af, omdat de windstoten 90 kilometer per uur haalden.

Lees ook: Brabantse (19) overlijdt aan zware verwondingen na ongeluk door rukwind

Vorige week was Ciara, vernoemd naar de populaire Ierse meisjesnaam, de eerste storm van dit seizoen voor ons land. Dennis was voorspeld minder heftig te worden dan de storm van vorige week. Maar ondanks de zachte temperatuur maandag waren de windstoten toch hard genoeg om de nodige schade te veroorzaken.

Terwijl de storm zondag doorraasde was 16 februari overigens wel de warmste ooit gemeten. Aan het begin van de middag steeg het kwik in de Bilt naar 15 graden Celsius, een record. In Limburg werd het zelfs 17,2 graden Celsius.

Kijk hier voor de uitgebreide weersverwachting in Limburg

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen