PFAS-problemen veroorzaken nog steeds hoofdpijn in bouwsector

Print
PFAS-problemen veroorzaken nog steeds hoofdpijn in bouwsector

Afbeelding: Hollandse Hoogte / Bart Maat

De PFAS-problemen in de bouwsector zijn nog niet voorbij. Volgens brancheorganisatie Bouwend Nederland kampen veel bedrijven nog altijd met hinder en extra kosten bij het verplaatsen van grond. Daarnaast loopt het aantal nieuwe infraprojecten enorm terug en veroorzaakt het uitblijven van een norm voor gebruik van grond bij oppervlaktewater nog steeds problemen.

De sector kreeg vorig jaar opeens te maken met een strenge norm voor de toegestane hoeveelheid van de chemische stoffengroep PFAS in grond, waardoor praktisch geen grond meer mocht worden vervoerd. Vooral infraprojecten werden zwaar getroffen. Inmiddels is die PFAS-norm weer verruimd.

Bouwend Nederland heeft via enquêtes onderzoek gedaan naar de hinder die bedrijven ondervinden door PFAS. Meer dan een kwart (27 procent) van 377 ondervraagde bedrijven zegt onverminderd last te hebben. Dat was aanvankelijk 38 procent. Ruim de helft van de ondernemers heeft wel de indruk dat de eind vorig jaar ingevoerde nieuwe normen enige verlichting bieden.

De organisatie roept de overheid op de sector te helpen, onder meer door projecten waar mogelijk naar voren te halen. Onlangs waarschuwde bouwconcern VolkerWessels al dat overheidsmaatregelen rond stikstof en PFAS niet voldoende zijn om bouwprojecten aan de gang te krijgen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen