Coronavirus pijnigt pensioenfondsen

Print
Coronavirus pijnigt pensioenfondsen

Afbeelding: ANP XTRA

De financiële positie van de grote pensioenfondsen heeft vorige maand een flinke knauw gekregen. De wereldwijde angst voor het nieuwe coronavirus zette de aandelenmarkten onder druk en de fondsen deden daardoor minder goede zaken met hun beleggingen. Ook ging de rente omlaag. Hierdoor blijft de dreiging van kortingen aanwezig.

ABP, het grootse Nederlandse fonds, zag zijn dekkingsgraad verslechteren tot 94,1 procent, van 97,8 procent eind december. Dit betekent dat ABP voor elke euro die het ambtenarenfonds in de toekomst aan pensioenen moet uitkeren, slechts ruim 94 eurocent in kas heeft.

Volg de laatste ontwikkelingen over het Coronavirus via ons liveblog

Ook bij zorgfonds PFZW was een duidelijke terugval te zien. Hier ging de graadmeter van 99,2 naar 95,7 procent. Metaalfondsen PME en PMT hadden eind vorig jaar nog een dekkingsgraad rond de 99 procent. Nu scoren ze ruim 96 procent.

Lees verder onder de video.

90 seconden over corona. Video: De Limburger

De pensioensector kampt al langere tijd met moeilijke marktomstandigheden. Vooral de lage rente speelt de fondsen parten. Ook worden de regels op bepaalde vlakken strenger.

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken kwam vorig jaar met maatregelen waardoor de meeste fondsen niet hoeven te korten. Als er geen maatregelen waren getroffen, dan hadden 27 fondsen met in totaal 7,8 miljoen deelnemers moeten korten.

Verspreiding Coronavirus. Video: De Limburger

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen