Compleet prinsengezin viert carnaval van A tot Z samen

Print
Compleet prinsengezin viert carnaval van A tot Z samen

Familie Vinken vormt prinsengezin. Afbeelding: At Rijsmus

Brunssum -

Bij C.V. de Brikkebekkesch in Brunssum vieren ze hun 6 x 11 jubileum wel op een heel bijzondere manier: met een prinsengezin. Familie Vinken - vader, moeder, zoon en dochter - doen alles samen dit carnavalsseizoen.

Toen Ivo en Manon Vinken drie jaar geleden de vraag kregen of ze ooit prins en prinses van C.V. de Brikkebekkesch wilden zijn, hadden ze maar één antwoord. „We hebben gezegd dat we dat wilden, als we het samen met Bram en Lieke kunnen doen”, vertelt Ivo. En dit carnavalsseizoen was het eindelijk zover, tijdens een jubileumjaar nog wel. Manon realiseert zich heel goed dat dit een kans is die niet snel voorbij komt. „Ik heb nog niet eerder gehoord dat een heel gezin dit samen mag doen.”

Decoratie

Dat Ivo en Manon geen leden waren van de Brikkebekkesch doet er niet toe, aangezien carnaval er bij beiden met de paplepel is ingegoten. Nu leren ze Bram (11) en Lieke (9) ook hoe ze vastelaovend moeten vieren. Dat is alleen al te zien aan de decoratie in huis. De kerstboom is dit jaar na kerst blijven staan, en hangt nu vol met rode, gele en groene versiering. Ook de medailles - van ruim 10 kilo in totaal - die in de woning hangen, geven aan dat er al jaren carnaval wordt gevierd in huize Vinken.

Voor Bram en Lieke is het een spannende tijd. Vorig jaar, na carnaval, kregen ze van hun ouders het nieuws dat ze volgend seizoen prins en prinses zouden worden. Vanaf dat moment begon de achtbaan pas echt. Manon: „We gingen op zoek naar kleding, steken en pinnen en toen kwamen pas echt alle andere zaken die voorbereiding nodig hadden om de hoek kijken.”

Toch was het niet moeilijk voor Bram en Lieke om hun benoeming nog even geheim te houden, voordat ze in november 2019 werden uitgeroepen. Lieke: „Ik had het verstopt, helemaal achterin mijn hoofd. Daardoor kon ik aan andere dingen denken en was het geheimhouden niet moeilijk.”

Sinds de proclamatie hebben ze al prachtige avonden gehad, maar zelfs carnaval vieren is niet de hele tijd leuk. Bram: „Ik vind heel veel leuk, zoals de grote en de kinderoptocht. Maar ik weet nu wel dat ik ook iets saai vind aan carnaval. Al die recepties!”

Droom

Bij Manon heeft de droom om prinses te worden altijd gekriebeld. Even was het heel dichtbij: ze zou jeugdprinses worden in Nuth, waar ze vandaan komt. Toen dit niet doorging vanwege de Golfoorlog, had ze de hoop opgegeven. „Al helemaal toen ik naar Brunssum verhuisde, waar ik niet ben opgegroeid. En toch kregen we deze geweldige kans, die ik meteen met beide handen aangreep.”

Na alle maanden van voorbereiding, zwijgen en een stuk of dertig recepties te hebben bijgewoond - die voor de kinderen niet erg spannend waren - is voor de familie Vinken nu eindelijk de piek van het carnavalsseizoen begonnen. „Sinds afgelopen vrijdagavond tot en met komende dinsdag zullen we non stop carnaval vieren”, vertelt Manon. „Het zijn enorm drukke dagen, maar dat maakt ons helemaal niets uit. Zolang het om carnaval gaat, kan het voor ons niet gek genoeg.”