Komt de grootste optochtgroep van Nederland uit Eygelshoven?

Print
Komt de grootste optochtgroep van Nederland uit Eygelshoven?

LHC neemt sinds 2016 met een grote groep deel aan de carnavalsoptochten in Eygelshoven en Kerkrade. Dat werden er elk jaar meer: deze keer zijn het er 340. Afbeelding: Peter Trompetter

Eygelshoven -

Liefst 1500 broodjes, 10 soorten beleg en snoep, 100 liter soep, 400 borden, soepkommen en een dito aantal lepels en 1000 servetten liggen carnavalszondag vanaf half acht ’s morgens in de LHC-kantine in Eygelshoven te wachten voor het ontbijt van de 340 deelnemers van de optochtgroep van de vereniging. Of dat echt de grootste van Nederland is...?

„Nog eens 300 stokken van ruim 2 meter met 3500 ballonnen die in verschillende kleuren daags ervoor door een aparte werkgroep zijn bevestigd worden na het ontbijt aan de optochtgangers uitgereikt. En een groep naaisters staat paraat om eventuele beschadigingen en oneffenheden aan de kleurrijke carnavalspakjes te verhelpen, die in november 2019 zijn uitgedeeld”, vertelt John Vredeveld. „Voordat ze hun spullen ontvangen wordt iedereen door 18 vrijwilligers in drie kleedlokalen hetzelfde geschminkt. Een operatie als een lopende band die minutieus is voorbereid. De een schminkt wangen, een ander de neuzen, weer een ander monden en zo verder. Rond het middaguur vertrekt de groep onder aanvoering van prins Choco I en zijn raad van elf naar de Bossen voor het opstellen in ‘Egelse’. Dat is al een optocht op zich kan ik je vertellen. Aan het hoofd daarvan rijdt onze eigen carnavalswagen met daarop DJ Flügel. Hij bedenkt de act die we onderweg voor de toeschouwers opvoeren.”

Eigen bijdrage

De deelnemers aan de optocht betalen een eigen bijdrage van enkele tientjes om mee te kunnen doen, legt Vredeveld uit. Wie dat niet in één keer wil of kan betalen, kan ruim tevoren beginnen met sparen. „De voorbereidingen beginnen al vrij snel na carnaval in maart of april. De werkgroep bedenkt dan een nieuwe outfit, zoekt stof en passende attributen uit, neemt de maten van iedereen op en zorgt ervoor dat voor de zomer de naaisters aan de slag kunnen. Dat werk besteden we overigens uit aan een atelier in Helmond, want voor ons is dat echt veel te veel werk. In november zijn de pakjes klaar. Die halen we met busjes op: daarvoor moeten we twee keer op en neer rijden.”

Voor die eigen bijdrage krijgt iedereen een carnavalsoutfit om mee te kunnen doen aan twee optochten, compleet met toebehoren en accessoires. John Vredeveld: „Plus twee keer een uitgebreid ontbijt met koffie, thee of fris, het schminken en het vervoer van henzelf en de spullen naar Bleijerheide. En toegang tot twee dagen afterparty in onze kantine.”

Herders

Carnavalsmaandag vindt hetzelfde ritueel nog een keer plaats, dan staat ‘d’r tsóg’ in Kerkrade op het programma. Eerst schminken, dan de ballonstokken controleren en eventueel nieuwe ballonnen blazen en oude vervangen, ontbijten en daarna met 5 touringcars naar de opstelling in Bleijerheide. John Vredeveld: „De LHC’ers die dit alles organiseren staan beide dagen voor, tijdens en na de optochten garant voor een ordelijk en veilig verloop. Als schaapherders houden zij hun ‘kudde’ bij elkaar en dirigeren ze die na afloop weer veilig naar de kantine. Die is ondertussen opgeruimd, gepoetst en ingericht voor de afterparty. Compleet met een friture met 170 kilo friet en 600 frikandellen, gehaktballen en hamburgers. En uiteraard koffie, fris en bier.”

Grootste optochtgroep?

Volgens LHC trekt met ‘vastelaovend 2020’ mogelijk de grootste groep mee in een carnavalsoptocht in Limburg en Brabant, misschien wel in de Benelux. „Als dat werkelijk zo is, we zoeken dat momenteel uit, dan vestigen we een record”, verwacht John Vredeveld. „We kennen nog niet alle cijfers, we doen echter ons uiterste best om die boven water te krijgen. Het zou een unieke prestatie zijn. En mooi om nog eens over na te praten als we donderdags na carnaval afsluiten met haringhappen in de kantine. Aswoensdag is voor een deel van de groep namelijk een rustdag of de dag waarop ze liever in hun eigen kroeg een harinkje willen scoren.”