Chinezen willen coronavirus bestrijden met QR-codes

Print
Chinezen willen coronavirus bestrijden met QR-codes

Afbeelding: Getty Images

Alle Chinese burgers moeten een eigen QR-code krijgen. Zo wil het land burgers beter in de gaten houden, om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

De betaalapp Alipay, die in China veel wordt gebruikt, heeft een proefversie gelanceerd in de miljoenenstad Hangzhou.

Volg de laatste ontwikkelingen over het coronavirus via ons liveblog

Inwoners van Hangzhou moeten een onlineformulier invullen. Daarop moeten ze hun paspoortnummer zetten, of ze onlangs buiten Hangzhou zijn geweest en of ze bepaalde symptomen hebben. Vervolgens ontvangen ze op hun telefoon een code. Mensen met een rode QR-code hebben de grootste kans om ziek te zijn. Ze moeten 14 dagen afgezonderd blijven en regelmatig van zich laten horen via de chatapp DingTalk. Die app is net als Alipay van het concern Alibaba. Inwoners met een gele QR-code moeten zeven dagen binnenblijven. Wie een groene QR-code krijgt, mag vrij rondreizen.

Lees verder onder de video.

90 seconden over corona. Video: De Limburger

Boodschappen

De QR-codes worden gescand op stations en op doorgaande wegen. Sommige inwoners zeggen tegen persbureau Reuters dat ze zelfs hun QR-code moesten laten zien voordat ze boodschappen mochten doen.

Alipay werkt met de Chinese staat samen om het systeem in het hele land te gebruiken. Concurrent Tencent ontwikkelt een vergelijkbaar systeem. Die wordt al getest in de stad Shenzhen.

Verspreiding Coronavirus. Video: De Limburger

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen