Deze Fiat is slachtoffer van het coronavirus

Print
Deze Fiat is slachtoffer van het coronavirus

De Fiat 500L is in de Europese auto-industrie het eerste slachtoffer van het Coronavirus. Afbeelding: Fiat

Het coronavirus treft ook de auto-industrie in toenemende mate. Het eerste slachtoffer in Europa is de Fiat 500L. De productie daarvan in Servië is stilgelegd omdat er geen onderdelen uit China meer aangeleverd worden.

Fiat Chrysler Automobiles (FCA) heeft daartoe besloten. Er komen geen onderdelen voor het audiosysteem meer binnen, meldt vakblad Automotive News Europe. Een woordvoerder van de autofabrikant hoopt dat de productie later deze maand weer opgestart kan worden.

Volg de laatste ontwikkelingen over het coronavirus via ons liveblog

Grotere gevolgen

Analisten van adviesbureau BCG (Boston Consulting Group), die de auto-industrie volgen, verwachten dat het virus nog veel grotere gevolgen zal hebben. Alleen al in de provincie Hubei, het epicentrum van het coronavirus, werden tot voor kort in ruim tien fabrieken twee miljoen auto’s per jaar geproduceerd. Dat is ongeveer acht procent van de totale autoproductie in China. In de betreffende provincie bevinden zich ook 700 vestigingen van nationale en internationale toeleveranciers in de auto-industrie. Autofabrikanten overal ter wereld kopen in China vooral hun wielen, onderstellen, remsystemen en elektronica in.

Lees verder onder de video.

90 seconden over corona. Video: De Limburger

Voor veel autofabrikanten is China als afzetmarkt de afgelopen jaren heel belangrijk geworden. Volkswagen heeft echter de productie in sommige Chinese fabrieken stilgelegd, omdat sommige onderdelen niet meer geleverd worden. BMW heeft in miljoenenstad Shenyang de nieuwjaarsvakantie verlengd, om overproductie te voorkomen.

De grootste

China heeft in de afgelopen jaren de VS van de troon gestoten als grootste automarkt ter wereld. Voor Mercedes-Benz, Audi, BMW, Volkswagen en Porsche is China nu het belangrijkste afzetgebied. Vorig jaar werden in China nog 21 miljoen nieuwe auto’s verkocht.

Verspreiding Coronavirus. Video: De Limburger

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen