Door klimaatverandering getroffen Groenland gaat smeltwater exporteren

Print
Door klimaatverandering getroffen Groenland gaat smeltwater exporteren

Afbeelding: Getty Images

Het zwaar door klimaatverandering getroffen Groenland gaat smeltwater exporteren. Het land is grotendeels bedekt door sneeuw en heeft daardoor veel last van de opwarming van de aarde.

Veel sneeuw en ijs smelt, waardoor Groenland meer smeltwater heeft dan het zelf gebruikt. „Wij hebben grote hoeveelheden van het zuiverste water en dat bieden wij nu aan”, dat zegt minister Jess Svane (Energie) tegen de Duitse krant Der Tagesspiegel. De overheid heeft zestien licenties uitgeschreven om het smeltwater te winnen.

Het eiland heeft een eigen regering, maar is officieel onderdeel van het Koninkrijk Denemarken. Het heeft dezelfde status als de Faeröer Eilanden.

Tweespalt

Groenland zit in een tweespalt. Tussen 2012 en 2017 is 239 miljard ton Groenlands ijs gesmolten. Het land wil daarom klimaatverandering tegengaan, maar het smelten van de sneeuw biedt ook economische kansen. In de grond in Groenland zitten veel waardevolle grondstoffen. Het smelten van het ijs biedt ook nieuwe routes voor de scheepvaart rond Groenland.

Svane ziet nog meer voordelen van het smeltende ijs. „Het zorgt er ook voor dat het watertekort op de wereld afneemt.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen