Investering

Investeerders steken miljoen in bedrijf dat met software zorgt voor een eerlijkere sollicitatieprocedure

Print
Investeerders steken miljoen in bedrijf dat met software zorgt voor een eerlijkere sollicitatieprocedure

De tweelingzussen Charlotte (links) en Fleur Melkert staan aan het hoofd van het door hen opgerichte bedrijf Equaltare. Afbeelding: Guus Schoonewille

Hoe krijg je een werkvloer die zo divers mogelijk is? Ondernemers Charlotte en Fleur Melkert ontwikkelden software om de beste kandidaten te selecteren. Twee techinvesteerders stoppen nu 1 miljoen euro in hun bedrijf Equalture.

Het aannemen van sollicitanten is nu nog vooral gebaseerd op het ‘onderbuikgevoel’ van de personeelschef, vinden Charlotte en Fleur Melkert. Met als gevolg geregeld slechte matches en dus kosten voor het bedrijf. De 23-jarige tweeling ontwikkelde een tool die daar een einde aan moet maken. Twee techinvesteerders hebben daar zoveel vertrouwen in, dat zij 1 miljoen euro in Equalture steken, het bedrijf van de Melkerts. Prins Constantijn van Oranje maakte de investering vorige week bekend. De prins is start-upambassadeur van Techleap, het overheidsinitiatief ter ondersteuning van start-ups en scale-ups.

Met Equalture brengen de Melkert-zussen nieuwe technologie naar een traditioneel ingestelde sector. „In de recruitment gaan we al jaren uit van iemands cv”, vertelt Fleur. „Maar dat laat alleen maar zien wat iemand in zijn loopbaan heeft gedaan. Voorspellende waarde voor hoe goed hij of zij bij een bedrijf past, heeft het niet.”

Vooroordelen

Het cv en de ‘gewone’ sollicitatiegesprekken hebben nog een nadeel: ook bepaalde (onbewuste) vooroordelen gaan een rol spelen. En die kleuren de uiteindelijke keuze. Zo wordt een geschikte kandidaat tijdens een ouderwetse sollicitatieronde nogal eens over het hoofd gezien of blijkt een nieuw aangenomen werknemer achteraf toch een slechte match.

De Melkerts hebben de nadelen van een gebruikelijke sollicitatieprocedure aan den lijve ondervonden bij hun eerste bedrijf, een recruitmentbureau. „Het verbaasde en frustreerde ons hoe weinig gebruik werd gemaakt van data”, zegt Charlotte. Daar lagen kansen. „We zijn op zoek gegaan naar iets wat zou kunnen helpen bij het objectief selecteren van de juiste mensen.”

Games

Sollicitanten krijgen online eerst een psychologische beoordeling van Equalture en vervolgens wordt met games iemands intelligentie, probleemoplossend vermogen en flexibiliteit getest. De algoritmes berekenen tenslotte hoe goed iemand in de rol en de organisatie past.

Techinvesteerders InnovationQuarter Zuid-Holland en 4impact waren zodanig onder de indruk van Equalture, dat ze besloten er 1 miljoen euro in te investeren. „Dat je zo jong bent en dit in zo’n relatief korte tijd weet neer te zetten, is enorm knap”, zegt Angela Pellaupessy van InnovationQuarter. „Bovendien draagt Equalture bij aan meer diversiteit binnen bedrijven. Dat is niet alleen van belang voor de maatschappij, maar ook voor de economie. Bedrijven die divers zijn samengesteld, presteren beter.”

Enorme stappen

Met hun bedrijfspartner Jaap Haagmans hebben de Melkerts in het afgelopen jaar enorme stappen kunnen zetten. Equalture begon 2019 met drie bedrijven als klant. Aan het einde van het jaar waren dat er honderd. Pellaupessy: „Die groei laat wel zien hoe gedreven ze zijn en hoe ze zich, ondanks hun leeftijd, professioneel neerzetten.’’

Als tweelingzussen kennen de twee vrouwen elkaar van haver tot gort. Is dat ook een verklaring voor hun succes? Fleur: „Het helpt dat we elkaar goed begrijpen, maar het is ook weleens vuurwerk tussen ons. Als we nu geen derde persoon erbij hadden – Jaap – om de rust te bewaren, had het een struikelblok kunnen worden.’’

Uitwerking

Een goed idee is niet de belangrijkste factor voor het succes van een start-up, denken de Melkerts. „Het gaat om de uitwerking, en dat je er echt helemaal voor wilt gaan”, zegt Fleur. „Want al is jouw idee nog zo goed, als je niet hard genoeg werkt om het waar te maken, word je voorbijgestreefd. Waarschijnlijk ook nog door mensen die een slechter idee hebben.”

Investeerders steken miljoen in bedrijf dat met software zorgt voor een eerlijkere sollicitatieprocedure
Prins Constantijn maakte afgelopen vrijdag bekend dat Equaltare een investeringssubsidie krijgt van 1 miljoen euro. Foto: Guus Schoonewille

Prins Constantijn zet zich al jarenlang in voor de steun aan start-ups in de techindustrie. Op de officiële bekendmaking van de investering vorige week vrijdag in Den Haag feliciteerde hij namens Techleap de Melkerts met hun succes en overhandigde hij hun de tombstone, de symbolische trofee die bij de investering hoort.

Diversiteit, oftewel een goede verscheidenheid op de werkvloer, is iets waar ook de start-upwereld nadrukkelijk mee worstelt, constateert de prins. „In Nederland is het momenteel nog droevig gesteld op dit gebied. Maar 5,8 procent van de investeringen gaat naar diverse teams – dus met mannen en vrouwen – en slechts 0,8 procent naar door vrouwen geleide teams. En dan hebben we het alleen nog over het verschil man-vrouw. Andere vormen van diversiteit zijn ook ver te zoeken.’’

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen