Cel voor overvallers die dreigden vingers bejaarde vrouw (89) af te knippen of in brand te steken

Print
Cel voor overvallers die dreigden vingers bejaarde vrouw (89) af te knippen of in brand te steken

De 89-jarige vrouw werd in oktober 2018 in haar flatje overvallen. Afbeelding: DCI media

De twee jonge Helmonders die oktober 2018 in Eindhoven de toen 89-jarige vrouw in haar flatje overvielen, krijgen 42 en 28 maanden cel. De rechtbank noemde het een laffe en gewetenloze daad, en veegt de gemaakte excuses van tafel.

Yassin S. (22) kreeg 42 maanden waarvan 18 voorwaardelijk. Hij was bij de vrouw binnen geweest en had gedreigd dat hij haar vingers zou afsnijden of in brand steken als ze haar spaarcentjes niet afgaf. Dat deed ze ook.

Mohamed el M. (24) is niet in de woning van het slachtoffer geweest, maar bestuurde de vluchtauto, zegt de rechtbank. Hij kende ook de slotenmaker die een dag eerder bij de vrouw kluste en waarschijnlijk de overvallers tipte. Zelf zegt hij niet te weten wat zijn kameraden binnen uitvoerden, maar daar gelooft de rechtbank niets van. Het kan niet anders dan dat hij drommels goed wist wat er speelde.

Alarmknop niet om

De bejaarde vrouw werd vroeg in de avond overvallen. Een dag eerder zag een slotenmaker dat ze veel spaargeld had. De volgende avond belden twee mannen aan, net op het moment dat anders een hulp haar naar bed brengt. Daarom deed ze niets vermoedend open en had ze haar alarmknop ook niet omhangen. De mannen haalden haar hele huis overhoop, gaven klappen en dreigden haar te martelen.

De twee moeten haar het geroofde spaargeld, 12.000 euro, terugbetalen plus 2.500 euro smartengeld. De straf is wat lager dan geëist, de officier van justitie vroeg zestig en dertig maanden. Bij Yasin S. hield de rechtbank een flink stuk, anderhalf jaar, voorwaardelijk opdat dat een flinke stok achter de deur is. De mannen maakten tijdens de rechtszaak uitvoerig excuses, maar gezien de gretigheid waarmee het geld werd uitgegeven, aan boetes, kleding en schoenen maakte dat weinig indruk, zo benadrukte een rechter.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen