Klonetrekke i Kirchroa: opnieuw als vanouds

Print
Klonetrekke i Kirchroa: opnieuw als vanouds

Klonetrekke op de Markt in Kerkrade. Afbeelding: Luc Lodder

Kerkrade / Eygelshoven -

Carnavalsdinsdag in Kerkrade betekent Klonetrekke. Ook dit jaar is het recept daarvoor als vanouds: de wijken in, stempels verzamelen, artiesten op de markt en het eind van het seizoen.

Met Klonetrekke i Kirchroa trekken carnavalisten op dinsdag de wijken in om een laatste dag van de vasteloavend te kunnen proeven. Raoul Deckers, oud-stadsprins van Kerkrade (2000) en presentator van het Klonetrekke vertelt. „Je gaat - meestal in groepsverband - kroegen af, waar je in ruil voor pils een stempel krijgt. Met minimaal 11 stempels mag je als groep na afloop van de kroegentocht het podium op de Markt op.” Ondertussen is er voor de mensen die niet de cafés afgaan al vanaf 14.00 uur programma bezig op de Markt. In totaal zijn er 22 cafés die deelnemen aan het Klonetrekke. „Er zijn twee jongens geweest die eens alle 22 stempels hebben binnengehaald en daarna vrolijk op het podium stonden”, zegt Deckers.

Artiesten

Tijdens het programma, dat Deckers samen met (ook oud-stadsprins) Max Charlier presenteert, treden 22 lokale artiesten op. Om 23.30 uur is het afgelopen. Dan treedt stadsprins Tim I af.

Zoals de formule van het Klonetrekke nu is, zo ongeveer is het in de 50’er jaren in het leven geroepen. „De insteek was toen al ‘de laatste dag van carnaval’ te vieren”, legt Deckers uit. „Mensen gingen van café naar café, in de wijken. Verkleed als clowns.” Het gebeuren trok rond de jaren 80 bekijks vanuit de rest van het land, wat zorgde dat de sfeer rond het Klonetrekke veranderde. „En die was niet meer leuk. Er kwamen bussen vol met mensen kijken naar het feestgedruis. Het nam bijna extreme vormen van drukte aan”, zegt de oud-stadsprins.

Live

Begin 2000 nam de animo voor het feest op carnavalsdinsdag juist af. „De klad kwam erin”, aldus Deckers. „In 2005 nam TV Limburg de organisatie over, met een live-uitzending van het Klontetrekke, waarbij er slechts programma was op de Markt, en geen Klonetrekke meer in de wijken. Maar toen TVL stopte in 2016, leek het weer even mis te gaan. Toen heeft de KVV geprobeerd om het weer in de oude vorm te krijgen. En dat is gelukt. Het is weer terug naar de mensen van Kerkrade.”