Zo loopt de koninklijke familie op Koningsdag door hartje Maastricht

Print
Zo loopt de koninklijke familie op Koningsdag door hartje Maastricht

Afbeelding: ANP

Maastricht / Itteren -

De route van Koningsdag in Maastricht is bekend. Koning Willem Alexander en zijn gevolg lopen maandag 27 april over de Sint Servaasbrug, langs de Maas naar de OLV-basiliek om daarna via de Bredestraat op het Vrijthof uit te komen. Een groot deel van de binnenstad wordt al een dag van tevoren afgesloten voor gemotoriseerd verkeer.

De tocht van de koninklijke familie die op 27 april Koningsdag in Maastricht viert, start om 11 uur aan de Wycker zijde van de Sint Servaasbrug. Het gezelschap loopt dan over deze tweehonderd meter lange brug in de richting van de binnenstad. Beneden aan de oevers van de Maas slaat de koninklijke familie vervolgens bij de Vissersmaas linksaf in de richting van Het Bat.

Lees ook: Enthousiasme langs de koninklijke route: ‘We gaan het hier heel mooi maken’

De route is weergegeven in oranje. Het blauwe gebied wordt een dag voor Koningsdag al afgesloten voor verkeer.

Langs de Maas

Met de Maas aan de linkerzijde blijft de stoet vervolgens over een lengte van tweehonderd meter over Het Bat doorlopen tot aan de Graanmarkt. Daar gaat het gezelschap bij het Onze Lieve Vrouweplein het hoekje om om aan de voorzijde van de OLV-basiliek uit te komen. De koninklijke familie steekt daarna aan de noordzijde van het plein de Bredestraat in, om die smalle straat links van de Bonbonnière verder door te lopen in de richting van het Vrijthof waar de stoet eindigt.

Zo loopt de koninklijke familie op Koningsdag door hartje Maastricht
Foto: ANP

Programma

De gemeente Maastricht heeft deze route in overleg met de Rijksvoorlichtingsdienst, de politie en de Dienst Koninklijk Huis vastgesteld en dinsdagmorgen bekendgemaakt. De route is één kilometer lang. Maar het gezelschap zal er twee uur over doen om van de Sint Servaasbrug tot aan het Vrijthof te lopen. Zoals gebruikelijk op Koningsdag houdt het gezelschap op diverse plaatsen halt. De gemeente wil er op dit moment nog niet meer over kwijt dan dat daar een ‘verrassend en veelzijdig programma wordt neergezet en een beeld van de kleurrijke regio en cultuur wordt getoond’: „Een beeld dat past bij het thema van Koningsdag 2020: ‘Leef Maastricht’. Het programma wordt in maart bekend.

Lees ook: Koningsdag in Maastricht: ‘Geen goedmakertje, maar een hoofdprijs’

Afgesloten

Een deel van de binnenstad wordt al een dag voor Koningsdag afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Ambtenaren van de gemeente bezorgen vandaag huis-aan-huis brieven aan bewoners en bedrijven die dat aangaat. Vanaf zondag 11 uur tot en met maandagavond 19 uur is het gebied afgesloten tussen Maasboulevard, Mosae Forum, Grote Gracht, Sint Servaesklooster, Bouillonstraat, Lenculenstraat, Witmakersstraat, Maastrichter Heidenstraat, Achter de Oude Minderbroeders, richting Stadspark. Er kunnen in die periode geen leveringen plaatsvinden. En parkeergarages, -terreinen en -plekken zijn dan afgesloten. Hulpdiensten en (thuis)zorg houden wel toegang.

Zo loopt de koninklijke familie op Koningsdag door hartje Maastricht
Foto: ANP

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen