Ggz-patiënten met euthanasiewens opvallend vaak vrouw

Foto ter illustratie. © ANP

Psychiatrisch patiënten die euthanasie willen, zijn opvallend vaak laagopgeleid en vaker vrouw dan man, schrijft Trouw.

Redactie

Vrouwen met psychiatrische problemen vragen vaker om euthanasie dan mannen: 60 tegenover 40 procent. Dat blijkt uit een dossieronderzoek van het Expertisecentrum Euthanasie (de vroegere Levenseindekliniek).

Onderzoek

Het onderzoek van het expertisecentrum werd uitgevoerd op verzoek van het ministerie van volksgezondheid. Voor het eerst brachten onderzoekers in kaart uit wie de groeiende groep psychiatrisch patiënten bestaat die euthanasie wil.

Het expertisecentrum analyseerde via een steekproef 1700 dossiers van psychiatrisch patiënten uit de periode 2012-2018 op leeftijd en geslacht, en onderzocht van 1308 patiënten het hele dossier. In deze periode deden in totaal ruim 3500 psychiatrisch patiënten een verzoek tot euthanasie, pakweg 30 procent van het totale aantal aanvragen.

Dat vrouwen oververtegenwoordigd zijn is opvallend, omdat mannen en vrouwen even vaak psychische ziekten hebben. Daarnaast zijn mannen in de suïcidecijfers juist sterk oververtegenwoordigd.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal