Voormalig Hitler-hotel met ondergrondse bunkers staat te koop voor 3,6 miljoen euro

Print
Voormalig Hitler-hotel met ondergrondse bunkers staat te koop voor 3,6 miljoen euro

Adolf Hitler, Eva Braun en hun honden tijdens een verblijf in Berchtesgaden. Afbeelding: rv/AD

In het Duitse dorp Berchtesgaden staat een opmerkelijk gebouw te koop: in Hotel Zum Türken ontving Adolf Hitler tijdens zijn vakanties verschillende hooggeplaatste nazi’s. Het staat nu te koop voor 3,6 miljoen euro.

Het gebouw wordt aangeboden op de website van makelaar Sotheby’s. De foto’s tonen een hotel op een prachtige locatie, met een mooi uitzicht op de bergen. ,,Een reis door de tijd met een droomachtig uitzicht”, zo luidt de titel van de advertentie.

Het hotel werd gebouwd in 1911 en is gelegen op de Obersalzberg. Hoewel er in de advertentie met geen woord over gerept wordt, doet het Duitse media een belletje rinkelen. Hitler bracht immers veel van zijn vakanties door in het ernaast gelegen Berghof. Dat woonhuis van Hitler werd in 1945 door de Britse luchtmacht gebombardeerd.

SS-hoofdkwartier

Vaak trok hij echter ook naar Hotel Zum Türken, waar hij hooggeplaatste nazi’s en topmedewerkers van de Gestapo ontving. Hij hield er toespraken en lichtte er zijn plannen toe. Het gebouw, dat zeventien slaapkamers telt, zou ook gediend hebben als SS-hoofdkwartier.

Hitler liet vlakbij ook een ondergronds gangenstelsel aanleggen, dat diende als ontsnappingsroute. De ingang ervan ligt aan het hotel en geeft toegang tot ondergrondse bunkers. Die kon je tot voor kort bezoeken voor 5 euro.

Neo-nazi’s

In Duitsland is men bang dat het hotel nu in verkeerde handen terechtkomt en een soort van bedevaartsoord voor neo-nazi’s kan worden. De ondergrondse gangen in de buurt bleken eerder al een trekpleister voor neo-nazi’s. Politicus Karl Freller (CSU), die ook directeur is van de Stichting Bayerische Gedenkstätten, hoopt daarom dat de regering het pand zal kopen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →