Dendron-leerlingen bouwen ‘echte’ miniatuursatelliet

Print
Dendron-leerlingen bouwen ‘echte’ miniatuursatelliet

Afbeelding: ING Image

Griendtsveen / Swolgen / Broekhuizenvorst / Melderslo / Hegelsom / Meterik / Meerlo / Tienray / Broekhuizen / Horst / America / Grubbenvorst / Lottum / Sevenum / Kronenberg / Evertsoord -

Vijf leerlingen van het Dendron College in Horst hebben voor hun profielwerkstuk een satelliet gebouwd, die binnenkort de lucht in wordt geschoten.

De vwo-5 leerlingen doen mee aan een competitie georganiseerd door het Europese ruimtevaartonderwijsinstituut Esero. De opdracht was een satelliet te maken ter grootte van een colablikje, vandaar de naam ‘CanSat’. De tien beste uitvoeringen worden met een echte raket tot wel één kilometer hoogte de lucht in geschoten. Doel is het meten en lokaliseren van bepaalde giftige gassen, zoals CO, Ammonia of deeltjes zoals fijnstof op verschillende plekken en hoogtes.

Om de satelliet ook weer veilig en ongeschonden aan de grond te krijgen, ontwierpen de leerlingen een parachute die zo nauwkeurig geconstrueerd moest worden dat de CanSat niet te langzaam, maar ook niet te snel zou landen. Daarvoor is een 3D-ontwerp gemaakt en geprint met de 3D-printer van de school.

De metingen worden naar de grond gestuurd worden via zelfontworpen antennes. Na drie maanden plannen, bouwen en programmeren is de CanSat onlangs met succes getest vanaf 100 meter hoogte.

De lancering van de tien winnende inzendingen is op 20 maart. Het project is te volgen op Instagram via@dencanteam.