Zuid-Korea vervolgt functionarissen om scheepsramp met 300 doden

Print
Zuid-Korea vervolgt functionarissen om scheepsramp met 300 doden

Zinkende veerboot Sewol. Afbeelding: EPA

Elf (oud-)medewerkers van de kustwacht worden door Zuid-Koreaanse aanklagers vervolgd. Dit vanwege de scheepsramp met veerboot Sewol in 2014. Het gaat onder meer om het voormalige hoofd van de dienst, die wordt verdacht van nalatigheid tijdens de reddingsoperatie.

De ramp kostte het leven aan meer dan driehonderd mensen, onder wie veel jongeren die op schoolreis waren. Zij kregen terwijl het schip langzaam zonk opdracht in hun hutten te blijven. Het drama leidde in het Oost-Aziatische land tot grote woede onder de bevolking. Zo bleek toenmalig president Park Geun-hye urenlang onbereikbaar te zijn geweest terwijl de ramp zich voltrok.

Levenslang

De kapitein van de veerboot kreeg na de ramp een levenslange gevangenisstraf opgelegd. Hij had het zinkende schip verlaten en zijn passagiers aan hun lot overgelaten. Ook andere bemanningsleden moesten de cel in. Een van hen bekende schuld aan nalatigheid. Dat in tegenstelling tot de toenmalig directeur van het schip die alles ontkende. De bemanningsleden kregen tot 12 jaar cel.

Sommige functionarissen die nu worden vervolgd, zouden volgens persbureau Yonhap officiële documenten hebben vervalst. Zo wilden ze naar verluidt voorkomen dat hun blunders aan het licht zouden komen.