Het is hier prachtig

Wanneer is het perfecte moment om je droom te verwezenlijken?

Print
Wanneer is het perfecte moment om je droom te verwezenlijken?

Jeroen met zijn zoontjes in de natuur in Zuid-Spanje. Afbeelding: Jeroen Stultiens

Weert -

Jaarlijks kiezen verschillende Limburgers voor het avontuur in het buitenland. In de rubriek ‘Het is hier prachtig’ legt een aantal uit waarom. Deze week: wanneer is het perfecte moment aangebroken om je droom te verwezenlijken? Jeroen en zijn vrouw Kassandra besloten niet tot hun pensioen te wachten.

La Herradura ligt aan de Costa Tropical. Als antwoord op de vraag of Jeroen niet een beetje jong is om nu al aan de Spaanse Costa te wonen, moet hij lachen. „In het van origine pittoreske vissersdorpje waar wij wonen zijn weinig Nederlandse pensionado’s te vinden. Hier in de regio vliegt iedereen op Málaga Airport, maar de rollators gaan richting de westkant en wij wonen juist aan de andere kant van Málaga.”

Alweer vijf jaar geleden verhuisden Jeroen en zijn gezin naar Spanje. Even daarvoor had het stel het zó druk met werk - Kassandra destijds als piloot bij Transavia en Jeroen als eigenaar van een videoproductiebedrijf - dat ze besloten er even tussenuit te gaan. Ze kwamen terecht in de stad Almuñécar.

Verliefd

„Vanuit daar maakten we een rondrit langs La Herradura. We werden op slag verliefd op de plek. Hoe cliché. We zijn later nog eens teruggegaan en het gevoel bleef. Ik werd er zó onrustig van. Emigreren was totaal niet handig met onze banen, ons zoontje Quin van destijds nog geen twee en daarnaast… voor zoiets moest je toch jaren sparen?

Maar we bleven maar fantaseren wanneer we daar ooit zouden gaan wonen. Op een avond besloten we uiteten te gaan en bij het toetje moesten we de knoop doorhakken. Tja, en raad eens waar we nu zijn…”

Terug in de tijd

Het was voor Jeroen geen enorme stap om naar Spanje te verhuizen. „De vliegtickets zijn goedkoop en het internet is snel, waardoor de afstand wegvalt. Toch zijn we tegen muren aangelopen. We kwamen hier natuurlijk niet om te rentenieren, maar moesten geld verdienen.

Ik dacht wel even verder te gaan waar ik in Nederland gebleven was: bedrijfsvideo’s maken. Niet alleen voor Nederlandse, maar nu ook voor Spaanse klanten. Na twee jaar kwam ik tot de conclusie dat die vlieger niet opging.

Video is booming business in Nederland, maar in Andalusië lopen ze op dat vlak zeker tien jaar achter. Zelfs een website vinden ze niet zo belangrijk. Er wordt vooral gewerkt met persoonlijk contact en de helft wordt zwart uitbetaald.”

„Ik richt me dus liever volledig op de Nederlandse markt. Dat kan prima vanuit hier. Het idee achter mijn bedrijf videobooster.nl is dat een klant zélf filmt en dat ik die beelden monteer tot een professionele online video. Dat kan gewoon op afstand en als het nodig is, vlieg ik naar Nederland. Grappig genoeg hebben sommige klanten niet eens door dat ik zo ver weg woon.”

Siësta

Inmiddels zijn Jeroen en zijn vrouw ouders geworden van nog een zoon: Máximo. Hij werd geboren in Spanje en is alweer drie jaar oud. „Beide jongens gaan naar een Spaanse school. Vooral Quin spreekt de taal vloeiend. Hij is mij qua spraak al ver voorbij en ook qua levensstijl zitten de jongens helemaal in het Spaanse ritme, inclusief siësta.

Ook ik kan me helemaal vinden in de cultuur hier. Kom je een bekende tegen op straat, dan drink je even koffie met elkaar. In Nederland is alles van minuut tot minuut volgepland en moet je weken van tevoren afspreken. De relaxte instelling die hier heerst, bevalt me wel. Althans, in mijn persoonlijke leven.”

Afspraak

„Zakelijk gezien ben ik een echte Nederlander. Spanjaarden beloven je gouden bergen en vergaderen gerust vier keer met je, maar daarna gaat de opdracht opeens niet meer door. Daarom werk ik liever met Nederlanders, want - daar komt weer een cliché - iedereen weet: afspraak is afspraak.”

Wanneer is het perfecte moment om je droom te verwezenlijken?
Natuurpark Acantilados de Maro-Cerro Gordo ligt om de hoek van Jeroens huis. Het is de ideale plek om foto’s te maken. Iets wat Jeroen regelmatig doet, zowel privé als voor zijn werk. Foto: Jeroen Stultiens
Wanneer is het perfecte moment om je droom te verwezenlijken?
Typisch Spaans: een paella. Foto: Jeroen Stultiens
Wanneer is het perfecte moment om je droom te verwezenlijken?
In de baai van La Herradura worden vele watersporten beoefend, zoals duiken en golfsurfen. Als het water kalm is, kun je er kajakken, windsurfen of - zoals Jeroen en zijn gezin graag doen - met een paddleboard de baai doorkruisen. Foto: Jeroen Stultiens
Wanneer is het perfecte moment om je droom te verwezenlijken?
Het oude dorp. Foto: Jeroen Stultiens
Wanneer is het perfecte moment om je droom te verwezenlijken?
Peña Escrita is een half uurtje het achterland in. Het natuurpark bestaat uit ruwe rotsen, canyons en spannende bergweggetjes. Foto: Jeroen Stultiens
Wanneer is het perfecte moment om je droom te verwezenlijken?
Naast de oude dorpskern ligt een berg waar vroeger veel rijke Spanjaarden woonden. Op die berg woont de familie Stultiens in een heel gezellig huis: „Veel mensen denken dat we schatrijk zijn als ze horen waar ons huis staat, maar niets is minder waar. Haha!” Foto: Jeroen Stultiens
Wanneer is het perfecte moment om je droom te verwezenlijken?
In tegenstelling tot Nederland, is de lunch in Spanje de belangrijkste maaltijd van de dag. Niets boterham smeren: zo’n lunch bestaat uit een voorgerecht, hoofdgerecht én een dessert en er wordt veel buiten de deur gegeten. Foto: Jeroen Stultiens

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen