Tweede Kamer stemt met kleinst mogelijke meerderheid in met Ceta-verdrag

Print
Tweede Kamer stemt met kleinst mogelijke meerderheid in met Ceta-verdrag

Minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel (D66) ging vorige week het debat in de Tweede Kamer over Ceta. Afbeelding: ANP/Bart Maat

De Tweede Kamer heeft het handelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada met de kleinst mogelijke meerderheid aangenomen. Alle oppositiepartijen stemden tegen Ceta.

Zonder steun van 50Plus lijkt een meerderheid in de senaat ver weg. Om het verdrag te kunnen ratificeren, is een meerderheid in beide Kamers nodig.

Minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel stelde haar reis naar de Hoorn van Afrika uit om dinsdagmiddag persoonlijk bij de stemmingen aanwezig te kunnen zijn. De afgelopen dagen sprak zij met verschillende partijen, ook in de Eerste Kamer, in de hoop een ruimere meerderheid bij elkaar te kunnen sprokkelen.

Debat

Uiteindelijk stemden alleen de regeringspartijen VVD, D66, CDA, ChristenUnie en ex-VVD’er Van Haga voor. De steun van de ChristenUnie was tot vorige week onzeker. De kleinste coalitiepartij was altijd tegen Ceta. In het debat, dat in totaal 15 uur duurde, liet Kamerlid Joël Voordewind zich uiteindelijk overtuigen.

Ceta, waarover zes jaar is onderhandeld, trad september 2017 al grotendeels in werking. Alleen de speciale rechtbank voor investeringsbescherming, het zogeheten ICS, kan pas in werking treden als alle lidstaten van de EU het verdrag hebben geratificeerd. Veel landen deden dat al, maar in Frankrijk en Italië leven ook zorgen over het verdrag.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen