Politie brengt nieuwe details bombrieven naar buiten

De politie verspreidde eerder een foto van de bombrief zoals die bij in totaal zeven bedrijven in het land is opgedoken. © ANP

De politie brengt dinsdagavond in het televisieprogramma Opsporing Verzocht meer details naar buiten over de bombrieven die de afgelopen weken naar verschillende bedrijven in het land zijn gestuurd.

Redactie

Een woordvoerder van de Amsterdamse politie wilde dinsdagmiddag nog niet vooruitlopen op de inhoud van uitzending. De recentste gevallen van bombrieven waren bij het ING hoofdkantoor in Amsterdam en bij betalingsdienst Unisys in Leusden. In totaal zijn er nu elf bombrieven geteld.

De reeks begon daags na nieuwjaar, toen er op meerdere zakelijke adressen in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam bombrieven bleken te zijn bezorgd. Sindsdien zijn er bombrieven ontdekt bij bedrijven en postsorteercentra in onder meer Amsterdam en Kerkrade.

Lees ook: Scheur, sis en knal bij bombrief in Kerkrade: ‘Het had veel erger kunnen aflopen’

Bitcoins

De dader of daders eisen in de afpersingsbrieven betaling in bitcoins. De politie waarschuwde onlangs voor grote witte enveloppen met een verdikking, twee postzegels en een geplastificeerd deel. De explosieven zaten telkens in een zakje met een afbeelding van het stadsaanzicht van Delft. Sinds de politie die details deelde, zijn er meerdere tips binnengekomen. Het Nederlands Forensisch Instituut onderzoekt de brieven en enveloppen

Door de bombrieven zijn nog geen gewonden gevallen. Er was een aantal keren sprake van vals alarm, voor het laatst nog dinsdagmiddag in Utrecht.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal