Boeren trekken weer massaal naar Den Haag: nieuw filerecord?

Print
Boeren trekken weer massaal naar Den Haag: nieuw filerecord?

Boeren gaan weer richting Den Haag om te demonstreren tegen het stikstofbeleid van de regering. Afbeelding: Caspar Huurdeman

Zorgen de boeren woensdagochtend opnieuw voor een filerecord? Zowel Farmers Defence Force (FDF) als de politie rekent op zo’n 6000 tractors die vanuit het hele land naar hartje Den Haag rijden om te protesteren tegen het stikstofbeleid van het kabinet.

De boeren verzamelen zich woensdagochtend op zes locaties. De politie heeft ze op het hart gedrukt deze keer niet met trekkers over de snelweg richting de hofstad te rijden, maar het is de vraag of ze luisteren. Tijdens de protesten van afgelopen oktober en december lapten ze het verbod aan hun laars. Het FDF-bestuur riep de leden op de snelwegen niet te gebruiken, maar voorzitter Mark van den Oever reageert met ‘no comment’ op de vraag of de boeren weer over de rijkswegen gaan rijden.

Overlast

Tijdens het protest van 1 oktober 2019 stond er ‘s morgens 1136 kilometer file. Of ze dit record evenaren of verbreken, is de vraag. De trekkers zullen hoe dan ook voor overlast in het verkeer zorgen.

Een woordvoerster van Rijkswaterstaat laat weten dat het een verrassing wordt hoe de verkeersstroom zich gaat bewegen. ,,Wel of niet over B-wegen of toch de snelweg? Daar is nog steeds veel onduidelijkheid over. Wij kunnen niet meer doen dan het wegennetwerk zo goed mogelijk in de gaten houden en zo snel mogelijk waarschuwen als het ergens uit de hand dreigt te lopen. Bijvoorbeeld als tractors te breed over de weg rijden. Er is morgen geen sprake van extreem weer en woensdag is altijd minder druk dan dinsdag of donderdag. Ach, we zien wel hoe het gaat, we hebben inmiddels ervaring.’’

Een politiewoordvoerster laat weten dat agenten de boeren uitdrukkelijk vragen niet over de snelweg te rijden. ,,We zullen ze sowieso begeleiden en handhaven als dit binnen onze mogelijkheden ligt. Het is geen doel op zich.’’

Openbaar vervoer

De gemeente Den Haag heeft forenzen opgeroepen woensdag gebruik te maken van het openbaar vervoer als ze naar het centrum moeten. Door de verwachte opkomst van ongeveer 7500 demonstranten, zal het drukker dan normaal zijn in de binnenstad. ‘Daar kan het verkeer in en rond het centrum last van krijgen’, aldus de gemeente. ‘Reis als dat kan met de fiets of het openbaar vervoer. Houd rekening met vertraging op de weg.’

De demonstranten beginnen dinsdagavond al met de opbouw voor hun protest op het terrein tegenover Den Haag Centraal. Hun voertuigen mogen niet zoals vorige keren op het Malieveld geparkeerd worden. Wel is er ruimte om deze te parkeren langs de Benoordenhoutseweg, de Bezuidenhoutseweg en de Van Alkemadelaan.

Straten in het centrum worden - als dat nodig is - ‘flexibel afgesloten’, wat inhoudt dat zware voertuigen geen doorgang krijgen, maar ‘gewone auto’s’ wel.

Programma

Het programma op de Koekamp begint om 11.00 uur met muziek. Er worden overigens niet alleen boeren verwacht, ook vissers en bouwvakkers hebben aangegeven naar de bijeenkomst te komen uit onvrede over de toekomst van hun werk. Rond 11.55 uur is de opening door FDF-voorman Mark van den Oever. Andere sprekers zijn onder meer vertegenwoordigers van landbouworganisaties en politici van CDA, Forum voor Democratie en PVV. Premier Rutte en landbouwminister Schouten waren ook uitgenodigd om te spreken, maar zij hebben aangegeven niet te komen. Schouten stelt dat ze al gesprekken voert met het Landbouw Collectief, de club die dertien boerenorganisaties vertegenwoordigt.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen