Afperser ondertekende bombrieven met streepjes

De afperser ondertekende de bombrieven met rechte en schuine streepjes (rechtsonder) en gebruikte een 9 Volt-batterij. Ook stopt de dader in elke envelop een papieren zakje met een aanzicht van Delft. © Politie

De afperser die sinds begin dit jaar bij tien bedrijven bombrieven liet bezorgen, ondertekende de brieven met een rij kleine streepjes met in het midden twee schuine strepen. Ook gebruikte de afzender 9 Volt-batterijen van het merk Industrial by Duracell.

Raymond Boere

Dat heeft de politie dinsdagavond bekendgemaakt in het tv-programma Opsporing Verzocht.

De bombrieven zijn bezorgd bij het bedrijf Ricoh in Kerkrade, Amsterdam, Utrecht en Rotterdam. Het gaat onder meer om banken, luxe hotels, autobedrijven en een makelaar.

Lees ook: Ontplofte bombrief Kerkrade was bestemd voor pensioenbeheerder AZL in Heerlen

Zeven brieven werden in de eerste dagen van dit jaar bezorgd uit naam van het Rotterdamse incassobureau CIB. Die gingen allemaal niet af. Vorige week kwamen er bij drie bedrijven opnieuw bombrieven die allemaal ontbrandden nadat de ontvangers ze hadden geopend. De dader had een andere envelop gebruikt zonder afzender.

© Politie

Verdachte brief

De bombrieven hebben nog niemand verwond, maar volgens de politie had de ontvlambare inhoud zeker tot brandwonden kunnen leiden. En dus staan postkamers bij veel bedrijven weer op scherp. Dinsdagmiddag moest de politie nog uitrukken bij een kantoor van de Rabobank op het Utrechtse Kanaleneiland omdat er een verdachte brief binnen was gekomen. Deze keer was het echter loos alarm.

© Politie

© Politie

© Politie

Lees ook: Politie brengt nieuwe details bombrieven naar buiten

De afperser eist een onbekend bedrag aan bitcoins, zo maakte de politie afgelopen weekend al bekend. Ook stopte de afzender van de bombrieven het explosieve materiaal steeds in een papieren souvenir-zakje met daarop met aanzicht van Delft. De politie liet weten dat ze goed in kaart hadden waar de zakjes werden verkocht en hoopte dat er iemand was die iets opvallends had gezien.

Justitie heeft inmiddels een beloning van 15.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip.

TV-uitzending leidt tot tientallen tips

De politie heeft dinsdagavond ,,enkele tientallen tips” ontvangen tijdens en na de uitzending door Opsporing Verzocht. De politie is blij met de tips, hoewel nog onderzocht moet worden hoe bruikbaar ze zijn. ,,Er hoeft er maar een tussen te zitten die tot de oplossing leidt”, aldus een woordvoerder.

© Politie

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal