Boeren toch via snelweg naar Den Haag, legertrucks paraat in centrum

Print

Ondanks een oproep om niet met tractoren over de snelwegen te rijden heeft een groepje van circa 15 boeren woensdagmorgen vroeg met trekkers op de A12 gereden.

Op een van de tractoren hing een groot bord met de tekst: ‘Het is oorlog’ en daar onder was de tekst ‘never give up’ te lezen.

De boeren reden in ieder geval op het laatste stukje van Den Haag, vlak voor de stad. Ze hebben van de politie een bekeuring gekregen.

Farmers Defence Force (FDF) riep boeren eerder op om niet over de snelweg met een tractor naar Den Haag te komen. De politie heeft volgens een woordvoerster besloten dat boeren over B-wegen moeten rijden en daar wil de boerenactiegroep zich aan houden.

Geen files

Het boerenprotest lijkt verder vooralsnog niet voor problemen te zorgen op de snelwegen. Volgens Rijkswaterstaat is het net zo rustig als gebruikelijk op de woensdagochtend.

Rijkswaterstaat heeft volgens een woordvoerder nog geen andere tractoren op de snelweg gezien. „We vermoeden dat ze via het onderliggende wegennet op weg zijn naar Den Haag”, aldus de woordvoerder.

Legertrucks

Op een aantal plaatsen in Den Haag staan legertrucks om het boerenprotest later woensdag in goede banen te leiden. De weg tussen Herengracht en Koekamp, waar de boeren gaan actievoeren, is in beide richtingen afgezet.

Ook is bij de Herengracht een waterkanon opgesteld. De legertrucks staan onder meer bij het Centraal Station en aan het Spui.

Boeren toch via snelweg naar Den Haag, legertrucks paraat in centrum
Foto: ANP

Dinsdagavond werd al een groep van zo’n dertig boeren in Drenthe door de politie op de N33 bij Rolde tegengehouden en van de weg gehaald. Ze krijgen een bekeuring voor het rijden met hun tractor op de autoweg, meldde de politie. Bij Teuge werd een tractor van de A50 gehaald, die bij Voorst de snelweg op was gereden. De bestuurder werd door de politie aangehouden wegens gevaarlijk rijgedrag.

Actie

Tientallen boeren staan inmiddels al met hun voertuigen in de buurt van het Malieveld John van Laarhoven uit Diessen (Noord-Brabant) is met een groepje van circa tien provinciegenoten al rond middernacht in Den Haag gearriveerd.

Boeren toch via snelweg naar Den Haag, legertrucks paraat in centrum
Foto: ANP

„We zijn zo vroeg gekomen, omdat we tijdens de actie vooraan willen staan”, aldus Van Laarhoven. „Met een aggregaat en muziek zijn we de nacht goed doorgekomen.” Naast de groep Brabanders staan er nog nog zo’n dertig boeren met hun voertuigen in de buurt van het Malieveld.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen