Week 24 van de Limburgse bevrijding: Britten lopen zich stuk op hevig Duits verzet bij kasteel Bleijenbeek

Kasteel Bleijenbeek voor de verwoesting tijdens de bevrijding. © Beeldbank Cultureel Erfgoed

In de week van 20 tot en met 27 februari 1945 worden bewoners van Reuver en Belfeld vlak voor de bevrijding van de dorpen door de Duitsers geëvacueerd naar het noorden van Nederland. In Afferden stuiten Britse bevrijders op hevig verzet van een vijtiental Duitsers.

onze verslaggevers

Er werden deze week geen dorpen bevrijd

Op transport een paar dagen voor de bevrijding

REUVER/BELFELD, dinsdag 20 februari. De bevrijding staat voor de deur, maar op de valreep worden de inwoners van Reuver en Belfeld geëvacueerd. Op 20 februari vertrekken 1.800 inwoners met de trein naar Noord-Nederland. Tweeduizend inwoners blijven achter in opstapplaats Kaldenkirchen. Ze worden gevoed door de mensen uit Tegelen en Venlo. Drie dagen voor de bevrijding, op 25 februari wordt nog een deel van hen geëvacueerd.

Lees ook: Duitsers en geallieerden werden tijdelijk gemengd begraven in Venlo

Heftig verzet 15 Duitsers bij kasteel Bleijenbeek

AFFERDEN, dinsdag 20 februari. Al een paar dagen lopen de Britten zich stuk op het Duitse verzet bij kasteel Bleijenbeek tussen Afferden en Siebengewald. Vijftien Duitse para’s houden drie aanvallen van een complete Schotse divisie tegen ondanks de inzet van Britse tanks. Dan zijn de Engelsen het zat. Ze zetten bommenwerpers in. Na 22 voltreffers is het kasteel veranderd in een ruïne en zijn de Duitsers gedood.

© Imperial War Museum

Burgervader beklaagt zich bij Britten over plundering

GENNEP, woensdag 21 februari. Burgemeester Jan van Banning van Gennep schrijft op 21 februari 1945 de minister van oorlog in Londen over plundering en vernieling door Britse soldaten. „De bevolking, reeds zo zwaar getroffen, is een nieuwe ramp overkomen”, schrijft Van Banning. Hij hoort van collega-burgemeesters gruwelverhalen. In zijn brief noemt hij brandkasten die her en der geforceerd zijn, antiek dat uit huizen is gestolen en schilderijen die uit lijsten zijn gesneden. Britten hebben vrij spel in geëvacueerde dorpen en laten zelfs spaarpotjes van kinderen niet ongemoeid.

Lees ook: De vergeten slachtoffers: ook na de bevrijding vinden kinderen de dood

Niet alle Friezen blij met Limburgse evacués

LEEUWARDEN, vrijdag 23 februari. Veel Limburgers zijn inmiddels geëvacueerd naar de noordelijke provincies. Niet overal worden ze met open armen ontvangen. De hoofdredacteur Nieuwsblad van Friesland, de NSB’er H. Steenaart, ziet de komst van de katholieke Limburgers als een complot van ‘Rome’ om de protestanten te verdrijven. Ook in Groningen en Drenthe is soms onbegrip voor de verdreven bevolking.

Luister ook naar de podcast-serie Over Vrijheid gesproken, waarin Jos van den Camp spreekt met lezers van De Limburger die de bevrijding hebben meegemaakt. Deze keer met Boy Sampers (88) uit Linne. Die plaats werd als laatste in de Roerdriehoek op 25 januari bevrijd. Boy Sampers vertelt over een verongelukte parachutist die hij zag liggen en hoe kostbaarheden op mysterieuze wijze verdwenen uit de kruipruimte onder hun huis dat zij bij de evacuatie moesten verlaten. Luister hier de andere podcasts in deze serie.