Film ‘Beanpole’

Ode aan heldendaden van Russische vrouwen in oorlog

Print
Ode aan heldendaden van Russische vrouwen in oorlog

Viktoria Miroshnichenko als Iya. Afbeelding: Septemberfilm

FILMRECENSIE - De Engelse titel van deze Russische film betekent bonenstaak. Het is ook de omschrijving van een lang, dun mens en dat is van toepassing op een van de vrouwelijke hoofdpersonages in deze film van regisseur Kantemir Balagov.

Hij portretteert twee jonge vrouwen uit Leningrad, vlak na de Tweede Wereldoorlog. Beiden moeten zien te overleven in een stad die aan puin is geschoten.

De lange Iya is verpleegster met een shellshock en heeft ook nog de verantwoordelijkheid om voor het kind van haar vriendin Masja te zorgen, die op een gegeven moment terugkeert van het front.

Beanpole is een ode aan de Russische vrouwen, die tijdens de oorlog ook hun heldendaden verrichten, maar daar nooit de erkenning voor kregen.

De jonge regisseur Kantemir Balagov zet dat in zijn film min of meer recht. Hij gebruikt daarvoor schrijnende scènes die het oorlogstrauma onverbloemd illustreren.

Beanpole (3 van 5 sterren)

Regie: Kantemir Balagov

Acteurs: Viktoria Miroshnichenko en Vasilisa Perelygina

Genre: Drama

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen