11devande11de definitief niet terug naar centrum Maastricht, stadspark ongeschikt

Print
11devande11de definitief niet terug naar centrum Maastricht, stadspark ongeschikt

11devande11de: niet terug naar binnenstad Maastricht. Afbeelding: Annemiek Mommers

Maastricht / Itteren -

De opening van het carnavalsseizoen op 11 november 2020 vindt niet plaats bij de Onze-Lieve-Vrouwewal (stadspark) in Maastricht. Daarmee lijkt een terugkeer naar de binnenstad uitgesloten.

De gemeente Maastricht eiste voor de afgelopen aflevering van de 11devande11de dat de organiserende Sjeng Kraft Kompenei (SKK) de bezoekersstromen beter moest regelen. Dat wilde of kon ze niet, waarna op 11 november van het afgelopen jaar werd uitgeweken naar het MECC. Daarover heerste weinig tevredenheid, waarop de SKK terug wilde naar het Vrijthof. De gemeente liet weten dat dit niet meer kan, omdat het maximaal aantal evenementendagen (60) al bereikt is. Bovendien was de aanvraag net te laat ingediend.

Lees ook: Aanvraag dag te laat ingediend, Vrijthof is al ‘vol’ voor de 11devande11de

De Sjeng Kraft Kompenei besloot eind januari uit te wijken naar de Onze-Lieve-Vrouwewal, het deel van het stadspark dat het dichtst bij het Onze-Lieve-Vrouweplein ligt. Voorzitter Luc Overhof van de Sjeng Kraft Kompenei toonde zich toen ‘enorm opgelucht’ dat de terugkeer naar het centrum een stap dichterbij was gekomen. „We vinden dat we beschouwd moeten worden als een eersteklas evenement en dat hoort niet thuis op een derderangs plek.”

Lees ook: 11devande11de blijft in Maastricht; waarschijnlijk in Stadspark

De gemeente meldt nu dat de organisatie deze optie toch niet geschikt vindt. „Dat klopt, puur om technische redenen”, zegt Marcel van Eeghem namens de Sjeng Kraft Kompenei. „Het terrein Onze-Lieve-Vrouwewal ligt op de parkeergarage. Uit onderzoeken is gebleken dat je twee verdiepingen zou moeten stutten om 10.000 mensen te kunnen dragen. Bovendien moest die parking dan een aantal dagen dicht. Veel te gecompliceerd allemaal.”

Afgewezen

Burgemeester Annemarie Penn-te Strake laat meteen weten dat een hernieuwd verzoek voor het Vrijthof of de Markt is afgewezen, ook al wil de SSK de bezoekersstromen nu wél regelen. ,,Hoewel burgemeester en wethouders het verzoek begrijpen, kunnen ze er helaas niet in meegaan.” Marcel van Eeghem: „Over de hernieuwde afwijzing hebben we nog geen officieel bericht ontvangen.”

Maastricht is alleen nog bereid te praten over het Frontenpark (achter de Muziekgieterij en Lumière) of het Geusseltpark. „Waar het evenement nu naartoe moet, daar willen we nog niet op vooruitlopen,” laat de Sjeng Kraft Kompenei weten.

In januari, na het wegvallen van het Vrijthof als optie, meldden zich verschillende Limburgse gemeentes bij de Sjeng Kraft Kompenei om het evenement te huisvesten. Ook het Pinkpop-terrein was in beeld. Heerlenaren meldden zich met een ludieke video die viral ging.

Lees ook: Ludieke video over 11devande11de naar Heerlen

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen