Duizenden mensen bij protest boeren Den Haag

Print
Duizenden mensen bij protest boeren Den Haag

Afbeelding: ANP

Het boerenprotest in Den Haag zwelt aan. Aan het begin van de middag waren enkele duizenden boeren aangekomen op de Koekamp voor station Den Haag Centraal. Daar protesteren ze tegen het stikstofbeleid van het kabinet.

Aan de tractoren hangen omgekeerde Nederlandse vlaggen, een symbool van nood en protest. Een van de demonstranten is Piet Kleinsma uit Friesland. „Ik kan me zo kwaad maken elke keer als ik hier kom. Ik ben echt woedend, het kabinet blijft er maar om heen draaien. Ze moeten nu echt met goed beleid komen”, zegt hij. Kleinsma doet ook een oproep aan de Nederlandse burgers: „Ik nodig alle mensen in Nederland uit om eens te komen kijken bij boeren, hoe het daar gaat. Dan zie je hoe hard we werken.” Een andere Friese betoger, die zijn naam niet wil noemen, zegt: „Het is jammer dat mensen niet massaal achter ons staan. Wij produceren het voedsel dus het is belangrijk dat Nederland achter ons staat.”

Lees ook: Boeren willen eigen tv-omroep om burger uit te leggen wat ze allemaal niet mogen

Sieta van Keimpena, een van de leiders van het protest, hekelde in een toespraak het kabinet. „Halvering van de veehouderij kost meer dan 40.000 banen”, zei ze. „Het hele kabinet en een heel groot deel van de Tweede Kamer zitten erbij en kijken weg. Terwijl ze weten dat de stikstofcijfers niet kloppen. Ze weten dat het aandeel van de landbouw veel kleiner is”, stelde Van Keimpena. Volgens haar wil premier Rutte „boeren wegvegen van het platteland”.

Duizenden mensen bij protest boeren Den Haag
Foto: ANP

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →