Nepfacturen en valse declaraties: oud-directeur woningstichting Limbricht 10 maanden de cel in

FIOD-medewerkers in 2014 in actie bij de woning van de oud-directeur.

FIOD-medewerkers in 2014 in actie bij de woning van de oud-directeur. © Ermindo Armino

De rechtbank in Maastricht heeft woensdagmiddag oud-directeur Noël P. (44) van woningstichting Vitaal Wonen in Limbricht tot 15 maanden cel veroordeeld, waarvan 5 maanden voorwaardelijk. Ook mag hij vijf jaar lang geen bestuursfunctie in de volkshuisvesting bekleden.

Hans Goossen

Zijn vader Jos P. (77), eveneens oud-directeur, kreeg een voorwaardelijke celstraf en een taakstraf opgelegd.

Lees ook: Rechtbank tilt zwaar aan ‘schaamteloos’ gedrag oud-directeur woningstichting Limbricht

Nepfacturen

De rechters achtten bewezen dat Noël P. geld heeft verduisterd van de corporatie. Ook heeft hij zich schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte.

Lees ook: Advocaat oud-directeur woningstichting Limbricht: ‘Slordig factureren is nog geen graaien’

Met behulp van nepfacturen en vervalste declaraties zorgde hij ervoor dat voor zeker 60.000 euro aan privéuitgaven als zakelijke onkosten in de boekhouding van Vitaal Wonen (inmiddels opgegaan in ZoWonen) terechtkwamen. Ook liet Noël P. de corporatie opdraaien voor de kosten van een privé-bv en ontving hij een te hoog salaris. De oud-directeur kreeg ook een beroepsverbod voor vijf jaar opgelegd. In die tijd mag hij geen functie als bestuurder in de volkshuisvesting bekleden. De rechtbank rekent hem zijn ‘schaamteloze gedrag’ extra zwaar aan omdat hij directeur is van een woningstichting die actief is in de sociale woningbouw en voor huizen voor mensen met een kleine portemonnee moet zorgen.

Na pensioen

Vader Jos P., die in 2007 door zijn zoon werd opgevolgd als directeur van de Limbrichtse woningstichting werd, is veroordeeld tot 10 maanden voorwaardelijke celstraf plus een taakstraf van 80 uur. Hij heeft met valse offertes en declaraties na zijn pensioen nog voor ruim twee ton hebben opgestreken voor niet verrichte werkzaamheden voor Vitaal Wonen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee