Statushouders bieden mensen achter Brunssums taalwerkproject lunch aan

Print
Statushouders bieden mensen achter Brunssums taalwerkproject lunch aan

Wethouder Hugo Janssen (links) en directeur van Betere Buren Gerard van Bakel (tweede van links) laten zich informeren over de gerechten die de statushouders hebben bereid voor de afsluitende lunch van het project ‘Werken & Woordjes’. Afbeelding: Emile Verhijden

Brunssum -

Het Brunssumse inburgeringsproject Werken & Woordjes is afgesloten. Als dank boden statushouders de initiatiefnemers Betere Buren, Vista College en de gemeente Brunssum een lunch aan.

Het project ‘Werken & Woordjes’ draaide erom dat statushouders aan de slag gingen om de Nederlandse taal te leren in een echte werkomgeving. Door de combinatie van taal leren (op het Vista College) en spreken (bij het werk) krijgen statushouders sneller de woordenschat die hun kansen op de arbeidsmarkt moet vergroten.

Statushouders zijn vluchtelingen met een verblijfsstatus: zij mogen in Nederland een opleiding volgen en werken. Zestien mensen, verdeeld over drie groepen, namen deel aan het project. Naast hun taallessen bij het Vista College gingen zij één dagdeel per week aan het werk bij Klimpark Het Plateau in het Schutterspark.

Onderhoudswerk

De statushouders verrichtten daar onderhoudsklussen of draaiden mee in de horeca. Op het eind van de dag oefenden ze in de groep de woordjes die nodig zijn voor dit werk. Zij werden begeleid door coaches van Betere Buren, het mensontwikkelbedrijf van de gemeente Brunssum.

Baan

Wethouder Hugo Janssen gelooft in de aanpak: „Wil je een baan vinden, dan is het ontzettend belangrijk dat je de taal goed spreekt. Wat deze mensen leren op school, konden ze in dit project direct in de praktijk brengen. Zo leer je het snelste de taal en vind je straks ook het snelst een baan. En daar gaat het uiteindelijk om.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen